ΛΑΕ: Προσλάβετε γιατρούς και νοσηλευτές, ανοίξτε ΜΕΘ, μην επιδοτείτε χαριστικά αλλά επιτάξτε τον ιδιωτικό τομέα υγείας!

74
Ακόμη και την ύστατη αυτή ώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδοτεί χαριστικά τον ιδιωτικό τομέα της υγείας με 30 εκατ. ευρώ για να μπορούν να κάνουν το τεστ διάγνωσης, όσοι έχουν να πληρώσουν και επιπλέον προσφέρει διπλάσια αποζημίωση από την ισχύουσα τιμή του ΕΟΠΠΥ στους κλινικάρχες, που διαθέτουν ΜΕΘ δείχνοντας τις νεοφιλελεύθερες ιδεολογικές εμμονές και προτεραιότητές της, ενώ καλεί τους γιατρούς, νοσηλευτές και φοιτητές να προσφέρουν εθελοντική εργασία στο ΕΣΥ!
Δύο και πλέον εβδομάδες μετά την εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων για τον κορωνοϊό COVID-19, είναι σαφές ότι η πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ είναι ανεπαρκής, μεροληπτική και γι’ αυτό επικίνδυνη. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εξαρτά τη μάχη απέναντι στην πανδημία αποκλειστικά από τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού και την ατομική στάση των πολιτών, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία   τα τηρούν – και καλά κάνουν – χωρίς ταυτόχρονα να αναλαμβάνει την παραμικρή δέσμευση για τις δικές της ευθύνες, για την προώθηση μέτρων αντιμετώπισης και θεραπείας από τον ιό.
Τα μέτρα καραντίνας και περιορισμού των πολιτών, που έφτασαν μέχρι τα ύστατα σημεία αναστολής συνταγματικών διατάξεων, απαγόρευσης συναθροίσεων και μετακινήσεων, μπορούν μόνο να περιορίσουν τη διάδοση του ιού. Δεν μπορούν, όμως, να σώσουν ζωές. Η κυβέρνηση ούτε μας ενημερώνει αλλά ούτε και η ίδια γνωρίζει την έκταση της εξάπλωσης του ιού, αφού δεν προχωρά στην προμήθεια του αναγκαίου αριθμού διαγνωστικών τεστ. Αρνείται να προχωρήσει στην αποτελεσματική ενίσχυση του ΕΣΥ, αφήνοντας τον πληθυσμό, που είναι έκθετος σε έναν άκρως μεταδοτικό ιό χωρίς θεραπεία και εμβόλιο, χωρίς καμία περίθαλψη.
Η λογική αποκλειστικά της ατομικής ευθύνης, χωρίς να συνοδεύεται από την ενίσχυση του ΕΣΥ, σημαίνει ότι οι ζωές μας αφήνονται στη τύχη τους. Ο θάνατος της 41χρονης στην Καστοριά, που ακολούθησε κατά γράμμα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και, παρότι είχε όλα τα συμπτώματα, πέθανε αβοήθητη στο σπίτι, είναι η τραγική κατάληξη της πολιτικής της ατομικής ευθύνης, για την οποία η κυβέρνηση είναι υπόλογη.
Το διαρκές έγκλημα του νεοφιλελευθερισμού, των μνημονίων και της θυσίας των πάντων στο χρέος και τα αιματηρά πλεονάσματα έχει αφήσει στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον Ευρωπαϊκό νότο, καμένη γη στο σύστημα υγείας και πρόνοιας.
Χρειάζεται άμεσα να ανοίξουν οι κλειστές ΜΕΘ και να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ χωρίς καμία αποζημίωση. Προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού γιατρών και νοσηλευτών και πλήρης εξοπλισμός του με μέσα προστασίας.
Αλλά ακόμη και τα αναγκαία σε αυτές τις συνθήκες περιοριστικά μέτρα καραντίνας εφαρμόζονται με τρόπο υποκριτικό και μεροληπτικό. Ενώ η κυβέρνηση προχώρησε στην απαγόρευση των μετακινήσεων, την ίδια στιγμή ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού εργάζεται σε μαζικούς χώρους δουλειάς, με δεκάδες ή και εκατοντάδες εργαζόμενους, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στοιβάζονται σε κλειστά camps, εκατοντάδες άστεγοι βρίσκονται μόνοι και αβοήθητοι στους δρόμους. Η μεροληψία της κυβέρνησης, που επιτρέπει την αποχαλίνωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, ενώ συγχρόνως μειώνει μισθούς, επεκτείνει την μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία, αναβάλλει την χορήγηση του δώρου Πάσχα, αναστέλλει το δικαίωμα στην απεργία και τη διαμαρτυρία των οργανώσεων των εργαζομένων, μπορεί να έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην έκταση μετάδοσης του ιού στον εργαζόμενο κόσμο και να εντείνει την φτωχοποίησή του.
Καλούμε την κυβέρνηση να ακούσει τις κραυγές αγωνίας των εργαζομένων στην Teleperformance, τη Vodafone, τη Bic και σε τόσες άλλες περιπτώσεις και να πάψει να αξιοποιεί την απειλή της πανδημίας για την επιβολή των πολιτικών της προτεραιοτήτων και τη νομιμοποίηση της συρρίκνωσης εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει τώρα πίσω το “δώρο” αυτό στους κλινικάρχες και να προχωρήσει στην γενική επίταξη  του ιδιωτικού τομέα υγείας. Θέλουμε γιατρούς, νοσηλευτές, επιστήμονες της υγείας! Δεν θα ανεχτούμε κανένα σενάριο εμπλοκής του στρατού και των ειδικών δυνάμεων, που ψελλίζουν τα ΜΜΕ και διαρρέουν κάποιοι από την κυβέρνηση ως ενδεχόμενο.
Ο κόσμος της δουλειάς, οι υγειονομικοί και οι συλλογικοί φορείς τους, το κίνημα της λαϊκής και κοινωνικής αλληλεγγύης τηρούν την πιο υπεύθυνη στάση απλώνοντας ασπίδα προστασίας. Προστατεύουμε με συνείδηση την κοινωνία τηρώντας μέτρα προφύλαξης.
Εκδηλώνουμε με κάθε δυνατό τρόπο την αλληλεγγύη μας στα ευπαθή και φτωχοποιημένα κοινωνικά στρώματα, ώστε να μη βρεθεί κανείς/μια  μόνος/η του/ης και αβοήθητος/η απέναντι στην πανδημία.
Επαγρυπνούμε, όμως, απέναντι σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να επιφέρει μόνιμα χτυπήματα στα εργασιακά δικαιώματα και στις δημοκρατικές ελευθερίες, που είναι η μόνη εγγύηση του λαού να ελέγχει την πολιτική της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ