Live η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην Κόρινθο

717

Σε απευθείας σύνδεση του ertnews.gr με το Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου «Θωμάς Θωμαΐδης», η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα σε πολιτική συγκέντρωση, με θέμα «Οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας για σύγχρονους όρους δουλειάς αμοιβής και ζωής! Με το ΚΚΕ μπορούμε!»

Αποσπάσματα από την ομιλία:

Δέκα χρόνια και πλέον πέρασαν και ο ελληνικός λαός πληρώνει τη μια καπιταλιστική κρίση μετά την άλλη, με φτωχοποίηση, τρία μνημόνια και εκατοντάδες αντιλαϊκούς – αντεργατικούς νόμους.

Πληρώνει και την ανάκαμψη, καταβάλλοντας μόνιμα νέες θυσίες για να θωρακιστεί η κερδοφορία λίγων επιχειρηματικών ομίλων.

Τώρα του λένε πως πρέπει να πληρώσει και το τίμημα της συμμετοχής της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να πληρώσει «το τίμημα της συμμετοχής στον πόλεμο για την ελευθερία», όπως είπε και ο Μητσοτάκης.

Να τους δώσουμε ένα μαντήλι να σκουπίσουν τα κροκοδείλια δάκρυά τους για τον πολύπαθο λαό της Ουκρανίας, τώρα που δήθεν τους έπιασε ο πόνος για την ελευθερία του!

Ο λαός της Ουκρανίας χάνει τη ζωή του, τα παιδιά του, το σπίτι του, ξεριζώνεται από τον τόπο του, γιατί έχει στην κυριολεξία μετατραπεί σε «σάκο του μποξ» ανάμεσα σε αδίστακτους ιμπεριαλιστές.

Από τη μια η Ρωσία, από την άλλη το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, που λύνουν τους ανταγωνισμούς τους, τις διαφορές τους πάνω στις πλάτες του ουκρανικού λαού για το μοίρασμα του ορυκτού πλούτου, της ενέργειας, των εδαφών και του εργατικού δυναμικού, των αγωγών και των δικτύων μεταφοράς εμπορευμάτων, των αγορών.

Υπάρχουν, δηλαδή, δύο στρατόπεδα ληστών, εκπροσώπων μονοπωλιακών συμφερόντων, που χρόνια τώρα επιτίθενται σε έναν λαό για να αρπάξουν τον πλούτο της χώρας του, που κατέχει σημαντική γεωστρατηγική θέση στη Μαύρη Θάλασσα, έχει σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες, λόγω και της σοσιαλιστικής κληρονομιάς της, έχει πλούσια, αχανή καλλιεργήσιμα εδάφη και κυρίως έναν σπάνιο και άφθονο ορυκτό πλούτο.

Αυτόν τον πλούτο ο σοσιαλισμός τον είχε θέσει για δεκαετίες στην υπηρεσία της ευημερίας του λαού, που ζούσε αδελφωμένος κάτω από τη ίδια στέγη.

* * *

Σύσσωμα τα αστικά επιτελεία και όλοι όσοι μιλούν με «ναι μεν αλλά», προσπαθούν με ψέματα να αποσπάσουν τη συμφωνία του ελληνικού λαού στην εμπλοκή της χώρας βαθύτερα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να τον κάνουν συνένοχο στο έγκλημα.

Λένε ψέματα όταν προσπαθούν να δικαιολογήσουν την αναβάθμιση της ελληνικής εμπλοκής που, πέρα από τις βάσεις, τα εδάφη, το πολεμικό υλικό, είναι έτοιμοι να στείλουν και στρατιωτικές δυνάμεις, παιδιά του ελληνικού λαού, με το πρόσχημα ότι έτσι «στηρίζουμε τον ουκρανικό λαό»!

Όλοι τους με χέρια και με πόδια και μοιρασμένους ρόλους, στηρίζουν τους ιμπεριαλιστές συμμάχους τους το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, οι οποίοι εδώ και χρόνια

οδηγούν τον ουκρανικό λαό στην καταστροφή, παίζοντας πάνω στις πλάτες του ένα ολέθριο παιχνίδι με τη Ρωσία για τα δικά τους συμφέροντα.

Λένε ψέματα όταν υποστηρίζουν ότι έτσι «πολεμάνε τον αναθεωρητισμό», γιατί οι μεγαλύτεροι «αναθεωρητές» είναι οι σύμμαχοί τους το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, που δεν διστάζουν να κάνουν αυτό ακριβώς που κάνει και η Ρωσία στην Ουκρανία, να παρεμβαίνουν στρατιωτικά για να διαλύουν χώρες, να αλλάζουν σύνορα.

Λένε ψέματα όταν επιμένουν ότι προσφέρουμε τώρα τη βοήθεια, την αλληλεγγύη μας, για να μπορούμε να τη ζητήσουμε κι εμείς όταν θα μας επιτεθεί η Τουρκία. Μα η Τουρκία κάνει ό,τι κάνει, προκαλεί, αμφισβητεί, διεκδικεί, αναθεωρεί, ακριβώς γιατί έχει τις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν κυριαρχικά δικαιώματα και σύνορα ,αλλά μόνο «ΝΑΤΟϊκό έδαφος», σπρώχνουν σε επικίνδυνες διευθετήσεις στο Αιγαίο και αλλού.

Και τώρα, αυτό που τους καίει είναι η πάση θυσία διατήρηση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο, ειδικά τώρα σε συνθήκες μεγάλης όξυνσης. Γι’ αυτό και βάζουν τον Ερντογάν να παίζει το παιχνίδι του «διαμεσολαβητή»! Γι’ αυτό και αρχίζουν τα «πάρε – δώσε» Μητσοτάκη – Ερντογάν!

* * *

Τώρα είναι που πρέπει να οργανωθεί η πάλη για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, η απαίτηση για μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, για ουσιαστική ανακούφιση από τους υπέρογκους λογαριασμούς, για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, για απαλλαγή από χρέη, για αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Η πρόταση πάλης που καταθέτουν τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο που θα τροφοδοτήσει αυτήν τη διεκδίκηση και μπροστά στην πανεργατική πανελλαδική απεργία της 6ης Απρίλη μαζί με τις διεκδικήσεις από κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο.

Αυτή η συζήτηση πρέπει να ανοίξει και δω στην Κόρινθο με τους εργάτες στα εργοστάσια της περιοχής, που κατά κύριο λόγο ανήκουν στον κλάδο της ενέργειας, εργοστάσια μεγάλων ομίλων που παράγουν από καλώδια που μεταφέρουν ρεύμα, μετρητές ρεύματος, αλλά και το ίδιο το ηλεκτρικό ρεύμα.

Τι ειρωνεία! να πληρώνεις ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα, δηλαδή αυτό που εσύ παράγεις με τον κόπο σου, με τον ιδρώτα σου κι όλα αυτά σε συνθήκες εντατικοποίησης, τρομοκρατίας και με το φόβο ενός εργατικού ατυχήματος.

Και όταν μιλάμε για τον φόβο, τον κίνδυνο ενός εργατικού ατυχήματος, εδώ στην Κορινθία, μιλάμε για τον κίνδυνο να προκληθεί ένα ατύχημα μεγάλης έκτασης. Ακριβώς λόγω του ότι οι μεγάλες εργοστασιακές μονάδες της περιοχής, ανήκουν στην κατηγορία υψηλής επικινδυνότητας για την πρόκληση ενός τέτοιου ατυχήματος.

Μιλάμε για βιομηχανίες οι οποίες διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες εύφλεκτων και τοξικών ουσιών, ενώ οι αποστάσεις μεταξύ τους είναι μικρές, γεγονός που ενέχει και τον κίνδυνο για την εκδήλωση ενός φαινομένου «ντόμινο» στην περιοχή σε περίπτωση ατυχήματος ή φυσικής καταστροφής. Και μάλιστα σε σχετικά μικρή απόσταση από τον οικιστικό ιστό.

Το αστικό κράτος και οι «αρμόδιοι» φορείς, όταν πρόκειται για νέες επενδύσεις, όπως αυτές  της ΦΟΥΛΓΚΟΡ…, τρέχουν με χίλια την αδειοδότηση νέων εγκαταστάσεων και έργων. Όταν, όμως, πρόκειται για τη λήψη αναγκαίων μέτρων ασφάλειας σε μια περιοχή που μυρίζει κυριολεκτικά μπαρούτι και

όπου δεν υπάρχει Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης, τότε βάζουν χειρόφρενο.

Μπορεί λοιπόν να αναβάλλεται αυτός ο αγώνας, για να παρθούν μέτρα ασφάλειας από ένα τέτοιο μεγάλο εργατικό ατύχημα;

Ένας αγώνας βέβαια, ο οποίος δεν περιορίζεται μέσα στα εργοστάσια, αλλά πρέπει να αγκαλιάσει ολόκληρη την περιοχή. Να γίνει αγώνας κοινός των εργατών και όλων των κατοίκων.

Αλήθεια, μπορεί ο αγώνας για να υπάρχει σχέδιο διαφυγής των εργατών, αλλά και των κατοίκων σε περίπτωση μιας μεγάλης πυρκαγιάς, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, να μετατίθεται για το μέλλον; Ο αγώνας για τη δουλειά, για το μεροκάματο, για να γυρίζει ο εργάτης ασφαλής στο σπίτι του. Ο αγώνας για να μείνουν στα χαρτιά οι αντιλαϊκοί – αντεργατικοί νόμοι, όπως ο νόμος Χατζηδάκη, δεν μπορεί να αναβάλλεται για μετά, στο όνομα δήθεν μιας λύσης «από τα πάνω» που όλοι περιμένουν και ποτέ δεν έρχεται ή αναμένοντας κάποια κυβερνητική εναλλαγή στις καρέκλες της εξουσίας, με την μάταιη ελπίδα ότι δήθεν κάτι θα ματαιώσει, κάτι θα αλλάξει. Γιατί στην αναμονή, το κοντέρ δε σταματά, συνεχίζει να γράφει, να χρεώνει τους εργαζόμενους, το λαό, με νέα αντεργατικά μέτρα.

* * *

Οι μάσκες έπεσαν και μαζί τους έπεσε και το ψεύτικο προσωπείο της δήθεν προοδευτικής διακυβέρνησης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας ξανά να κοροϊδέψει.

Γιατί η συμμετοχή στον πόλεμο στο όνομα της ειρήνης, μαζί με τις στρατιωτικές αποστολές, άσχετα αν φορούν τον μανδύα του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ, δεν είναι πρόοδος, ούτε μικρότερο κακό. Ούτε οι στρατιωτικές βάσεις στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, που εγκαινίασε η δική του κυβέρνηση και τώρα γίνονται ορμητήρια πολέμου, είναι συμβολή στην πρόοδο και μικρότερο κακό.

Το αφήγημα της δήθεν προοδευτικής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ χρεοκόπησε, μαζί με τις δήθεν προοδευτικές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο από τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ μέχρι τους Ισπανούς σοσιαλιστές, οι οποίοι βρίσκονται εκεί στην πρώτη γραμμή της πολεμικής προετοιμασίας.

Τα ίδια που κάνει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία φόρεσε ήδη τη στολή παραλλαγής, θα έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν στην κυβέρνηση.

Σήμερα, όμως, πρόοδος δεν είναι η συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά η πάλη για να απεμπλακούμε εδώ και τώρα από αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο από όλες τις πλευρές.

Η πραγματική πρόοδος η πάλη για αποδέσμευση από τις διάφορες ιμπεριαλιστικές επιθετικές ενώσεις, με τον λαό πραγματικά στο τιμόνι της εξουσίας. Σε αυτόν τον αγώνα, το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις, ώστε ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί να αγωνίζονται ενάντια στον εθνικισμό και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες των αστικών τάξεων, για να δυναμώσει η κοινή πάλη των εργαζομένων, να ξεμπερδέψουν τελικά με το σύστημα που γεννά μόνο φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους.

Πηγή ertnews.gr