Με ντροπή ξεκίνησε, με ντροπή τελείωσε: Καταλάβατε τι έκαναν στον Μέσι; (Βίντεο)

750

Ένα Μουντιάλ τελείωσε και τελείωσε με το πιο όμορφο παραμύθι, αυτό που θέλησε τον Λιονέλ Μέσι να σηκώνει το τρόπαιο. Όμως δεν ήταν από τα παραμύθια με το απόλυτο happy ending. Ήταν λες και ο κακός αναστήθηκε και θα εμφανιζόταν ξανά στο μέλλον.

Το τι έγινε για να φτάσουμε σε αυτό το Μουντιάλ, όλη τη διαφθορά, τους νεκρούς ανθρώπους, το ότι θα στηριζόταν έτσι μια χώρα γεμάτη ρατσισμό πάσας μορφής, έχει συζητηθεί και δεν ξεχνιέται, δεν φεύγει από το τραπέζι.

Κι ενώ όλα αυτά τα έχουμε κάνει – λάθος, αλλά έγινε, δε μπορεί να γίνει και κάτι άλλο – στην άκρη, και περιμένουμε να απολαύσουμε έναν τελικό όπου θα έρθει η απόλυτη δικαίωση για τον κορυφαίο της τελευταίας 20ετίας, ίσως και όλων των εποχών, πάνε όλα όπως θα τα ήθελε το 99% των ποδοσφαιρόφιλων, για να έρθει η απονομή να μας υπενθυμίσει πως δεν τελειώνουν οι «δράκοι».

Μετά από ένα ματς που είχε όλο αυτό το σασπένς και όλοι συναινούν πως είναι ο κορυφαίος τελικός Μουντιάλ όλων των εποχών, όπου ο Μέσι έχει ολοκληρώσει θριαμβευτικά μια πορεία καταπληκτική στη διοργάνωση και έχει πάρει αυτό που του έλειπε για να θεωρηθεί GOAT, συμβαίνει στην απονομή κάτι που περνάει στο ντούκου, αλλά δεν θα έπρεπε.

Γιατί είναι σωστό να μιλάμε για τον ρατσισμό και την επεκτατισμό του δυτικού πολιτισμού και να κατηγορούμε μια ζωή τον δυτικό καπιταλισμό, αλλά στην απονομή ενός τροπαίου που λύτρωσε ένα ολόκληρο έθνος, είδαμε μια κίνηση που έδειξε ασέβεια σε αυτό το έθνος, στον ποδοσφαιρικό πλανήτη και στον πολιτισμό συνολικά.

Ο Λιονέλ Μέσι κρατάει στα χέρια του το τρόπαιο, το Ιερό Δισκοπότηρο, και λίγο πριν το σηκώσει στον αέρα για να πανηγυρίσει μαζί του όλη η Αργεντινή και μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια εκτός Αργεντινής, ο Πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, κι ένας Εμίρης του Κατάρ, του κοτσάρουν ετσιθελικά μια βασιλική τήβεννο, ένα καταριανό σύμβολο, που κρύβει την αργεντίνη σημαία και τα χρώματα.

Αν αυτό δεν είναι κίνηση ασέβειας και σαφής δήλωση πως το Κατάρ αγνοεί κάθε έννοια σεβασμού μπροστά στον στόχο του επεκτατισμού που έχουν οι Εμίρηδες του, τότε τι είναι; Αυτή μάλιστα η κίνηση αποκτά τόσο σκληρή ανάγνωση μετά τα όσα έγιναν γνωστά τις τελευταίες 10 μέρες με τον χρηματισμό Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Στην πιο χαρακτηριστική εικόνα του σύγχρονου ποδοσφαίρου, εκεί όπου ο Λιονέλ Μέσι παίζει το τελευταίο του Παγκόσμιο και σηκώνει το τρόπαιο, του φοράνε ένα σύμβολο αυταρχισμού και τυραννίας που κρύβει την ίδια του την πατρίδα, αυτή που θα ήθελε να κάνει εικόνισμα τον Λίο με τη φανέλα της Αλμπισελέστε. Όχι, τους το στέρησαν.

Ο Μέσι θα μείνει ως εικόνα στην Ιστορία με ένα κομμάτι πολιτισμού ενός άλλου έθνους, το οποίο θέλησε να επιβληθεί πολιτισμικά στην Αργεντινή και συνολικά στο ποδόσφαιρο, ιδίως της δύσης, αυτή που χρημάτισε για να πάρει την διοργάνωση.

Αν δεν είναι η πιο ντροπιαστική στιγμή σε τελικό Μουντιάλ και μια κίνηση με πολλά ρατσιστικά παρακλάδια, είναι σίγουρα η πιο ντροπιαστική σε τελικό Μουντιάλ όσον αφορά τους νικητές.

Όχι, κύριοι Εμίρηδες. Για το αίμα στα χέρια σας δε μπορούμε να κάνουμε κάτι. Αλλά τουλάχιστον εδώ, μπορούμε. Και δεν θα θυμόμαστε ποτέ τον Μέσι όπως είναι στην άρση του τροπαίου, αλλά όπως είναι ότι το φιλάει. Αυτή η εικόνα θα υπερισχύσει.

menshouse.gr