Μίκης Θεοδωράκης: Κάτω τα χέρια από τον Λαφαζάνη -Ασπίδα προστασίας στον Λαφαζάνη από 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση στη Βουλή

92

Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Μίκης Θεοδωράκης, με αφορμή την κλήση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη ΓΑΔΑ και παρομοίασε τον πρωθυπουργό με τον… Μανιαδάκη!

Ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης, σε δήλωση στην προσωπική του ιστοσελίδα παρομοίασε τον Αλέξη Τσίπρα με τον… Μανιαδάκη, ο οποίος ήταν υπουργός Ασφαλείας και διώκτης των κομουνιστών επί Μεταξά!!

Η δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη έχει ως εξής: Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και νυν αρχηγός κόμματος, καλείται στην Ασφάλεια όπως γινόταν με τους αριστερούς και δημοκράτες για εκφοβισμό, στις σκοτεινές μέρες της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Ώστε και Μανιαδάκης κύριε Πρωθυπουργέ; (Ο Μανιαδάκης υπήρξε επί Μεταξά υπουργός Ασφαλείας και διώκτης των κομμουνιστών).

Η ταχύτητά σας προς τα πίσω είναι άξια θαυμασμού.Να αναμένω κι εγώ την δική μου κλήση «δι’ υπόθεσίν μου» (και στο βάθος Μακρόνησος);

Προτρέχω…

Κάτω τα χέρια από τον Λαφαζάνη (και κάθε Λαφαζάνη)! Αυτό έχω να σας πω.

Ασπίδα προστασίας στον Λαφαζάνη από 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση στη Βουλή

«Ασπίδα προστασίας» στον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη με αφορμή την πρόσφατη κλήση του σε απολογία για τη δράση ενάντια των πλειστηριασμών υψώνουν με ερώτησή τους στη Βουλή 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ερώτηση κατατέθηκε απόψε το απόγευμα και απευθύνεται στα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη και αν κάτι ξεχωρίζει δεν είναι άλλο από το αιχμηρό ύφος των 43 βουλευτών οι οποίοι κάνουν λόγο για  επιλεκτική στοχοποίηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Στο κείμενο το οποίο υπογράφει πρώτη η Αννέτα Καββαδία οι κυβερνητικοί βουλευτές καταφέρονται κατά του Τμήματος  Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος με μομφή για επιλεκτική στοχοποίηση «δημόσιων πολιτικών πράξεων διαμαρτυρίας» όπως αυτή του κ. Λαφαζάνη και ολιγωρία στην εγκληματική δράση οργανωμένων ομάδων με σαφή φασιστικά και νεοναζιστικά χαρακτηριστικά που απειλούν όπως υπογραμμίζουν πραγματικά το δημοκρατικό πολίτευμα.

Οι ερωτώντες βουλευτές σημειώνουν ότι η στάση του εν λόγω τμήματος της ΕΛ.ΑΣ και των δικαστικών αρχών που ζήτησαν την προκαταρκτική εξέταση, προκαλεί εύλογα ερωτήματα και καλούν την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη και τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήροτ, να δώσει συγκεκριμένες οδηγίες στην ηγεσία των δικαστικών και αστυνομικών αρχών, ώστε «όντως το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος να ασχολείται με  ενέργειες οργανωμένων ομάδων – π.χ. με σαφή φασιστικά και νεοναζιστικά χαρακτηριστικά –  οι οποίες αποδεδειγμένα επιδιώκουν την υπονόμευση και την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, και όχι με δημόσιες πολιτικές πράξεις διαμαρτυρίας όπως συνέβη με την κλήση σε απολογία του Παναγιώτη Λαφαζάνη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία ημέρα νωρίτερα στο πλευρό του Παναγιώτη Λαφαζάνη είχε σταθεί και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ με δημόσια ανακοίνωσή του.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ Υπουργούς:

-Προστασίας του Πολίτη

– Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος »

Όπως έγινε γνωστό, στις 21/9, ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε., Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκλήθη σε απολογία από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και ειδικότερα από το «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος» στο πλαίσιο διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Η εν λόγω είδηση προκαλεί απορίες και εγείρει εύλογα ερωτηματικά καθώς το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, το οποίο ιδρύθηκε το 2000 (Ν.2800/2000), είναι «αρμόδιο για την πρόληψη και καταστολή σοβαρών ενεργειών ή απειλών που στρέφονται κατά της ασφάλειας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στο πλαίσιο αυτό, προβαίνει κυρίως στην αναζήτηση, συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων για τη δράση ατόμων ή οργανωμένων ομάδων που ενεργούν πράξεις που στρέφονται κατά της ασφάλειας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος ή πράξεις βίας κατά προσώπων ή πραγμάτων, καθώς και στην παρακολούθηση των δραστηριοτήτων αυτών, συνεργαζόμενο άμεσα προς τούτο με τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας/Α.Ε.Α., τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών» (ΠΔ 7/2017),  δηλαδή πρόκειται για τμήμα της  Ελληνικής Αστυνομίας το οποίο ασχολείται με σοβαρές απειλές κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος .

Ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως, από όσο έχει γίνει γνωστό, καμία δράση του συγκεκριμένου Τμήματος Προστασίας του Κράτους (όπως για παράδειγμα ανάλογη κλήση σε απολογία), δεν έχει πραγματοποιηθεί, όλα αυτά τα χρόνια, απέναντι σε νεοναζιστικές ομάδες που έχουν προβεί σε σειρά πολύ σοβαρών εγκληματικών πράξεων, για τις οποίες – ενυπόγραφα μάλιστα – έχουν αναλάβει την ευθύνη. Προκύπτει δηλαδή, εξ όσων έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, ολιγωρία του Τμήματος Προστασίας του Κράτους απέναντι σε δραστηριότητες που, πράγματι, αφορούν τη δημόσια πολιτική συμπεριφορά ή που προσχηματικά επικαλούνται αυτήν, ενώ στην πραγματικότητα, συνιστούν συγκαλυμμένη εγκληματική δράση συμμορίας.

Επειδή διακηρυγμένη θέση της Κυβέρνησης είναι η προστασία και η διεύρυνση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων- δικαιώματα για τα οποία η Αριστερά έχει δώσει μεγαλειώδεις αγώνες και η υπεράσπισή τους αποτελεί ταυτοτικό της στοιχείο.

Επειδή δεν είναι δυνατόν να στοχοποιούνται επιλεκτικά, εκ μέρους των διωκτικών και δικαστικών αρχών, ήσσονος σημασίας ενέργειες ενώ άλλες, πολύ σοβαρότερες αντιμετωπίζονται σαφώς ηπιότερα – καθώς αυτό, εφόσον συμβαίνει, αποτελεί επιλεκτική στάση υπηρεσιακών παραγόντων που αντίκειται και υπονομεύει τις πολιτικές αρχές  της κυβέρνησης.

Επειδή τυχόν παράνομες πράξεις, κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε πολιτικής διαμαρτυρίας, μπορούν κάλλιστα να αντιμετωπισθούν στο σύνηθες  πλαίσιο της δράσης της ελληνικής αστυνομίας και της ελληνικής δικαιοσύνης, χωρίς αδικαιολόγητες υπερβολές.

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

1.    Θα υπάρξουν συγκεκριμένες οδηγίες εκ μέρους  της ηγεσίας των δικαστικών και αστυνομικών αρχών, ώστε όντωςτο Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος να ασχολείται με  ενέργειες οργανωμένων ομάδων – π.χ. με σαφή φασιστικά και νεοναζιστικά χαρακτηριστικά –  οι οποίες αποδεδειγμένα επιδιώκουν την υπονόμευση και την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, και όχι με δημόσιες πολιτικές πράξεις διαμαρτυρίας όπως συνέβη με την κλήση σε απολογία του Παναγιώτη Λαφαζάνη;

2.      Σε ποιες άλλες ενέργειες (π.χ. κλήσεις σε απολογία) ζητήθηκε η συνδρομή του Τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος εκ μέρους των εισαγγελικών αρχών τα τελευταία χρόνια;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Καββαδία Αννέτα

Παπαδόπουλος Χριστόφορος

Ακριώτης  Γιώργος

Αναγνωστοπούλου Σία

Βαγιωνάκη Ευαγγελία

Βάκη Φωτεινή

Γεννιά Γεωργία

Γκιόλας Γιάννης

Δέδες Γιάννης

Δρίτσας Θοδωρής

Θεοφύλακτος Γιάννης

Θεωνάς Γιάννης

Θηβαίος Νικόλαος

Ιγγλέζη Κατερίνα

Καραγιαννίδης Χρήστος

Καρακώστα Εύη

Κασιμάτη Νίνα

Καστόρης Αστέριος

Κοζομπόλη-Αμανατίδη Παναγιώτα

Κουράκης Τάσος

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Κυρίτσης Γιώργος

Μαντάς Χρήστος

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μορφίδης Κωνσταντίνος

Mουσταφά Μουσταφά

Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης)

Μπαλτάς Αριστείδης

Μπαλωμενάκης Αντώνης

Ντζιμάνης Γιώργος

Ξυδάκης Νικος

Πάλλης Γιώργος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Ρίζος Δημήτρης

Σκούφα Ελισσάβετ

Σταματάκη Ελένη

Σταμπουλή Αφροδίτη

Συρίγος Αντώνης

Τζαμακλής Χ

madata.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ