O μισός νομός Κορινθίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Μηδενικές χρηματοδοτήσεις, μηδενικά έργα από την κυβέρνηση της ΝΔ

460
O μισός νομός Κορινθίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Μηδενικές χρηματοδοτήσεις, μηδενικά έργα από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Από τον Φεβρουάριο έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δήμοι Κορινθίων και Βέλου – Βόχας λόγω λειψυδρίας και από τον Απρίλιο ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης λόγω παράκτιας διάβρωσης. Και ενώ θα έπρεπε ήδη να έχουν προχωρήσει χρηματοδοτήσεις, παρεμβάσεις και έργα προς αντιμετώπιση των κρίσιμων αυτών προβλημάτων, από την πλευρά της κυβέρνησης έχουμε σιγή ασυρμάτου και προκλητική αδράνεια.
Στην περίπτωση των Δήμων Κορινθίων και Βέλου Βόχας ήδη έχουν περάσει τρεις μήνες από την κήρυξή τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Κανένα σχέδιο δεν υπάρχει, καμία δράση δεν έχει αναληφθεί. Μηδενική χρηματοδότηση, μηδενικά έργα, τίποτα στον ορίζοντα που να δείχνει πως η κυβέρνηση μεριμνά για το μείζον αυτό πρόβλημα. Όλα έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
Αφού με την ανικανότητα και την αδιαφορία τους σταμάτησαν τα έργα στο φράγμα του Ασωπού, ανέστειλαν τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού που μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα ως έργα διαχείρισης νερού, δεν φρόντισαν για την ολική συντήρηση και αποκατάσταση της αρδευτικής διώρυγας του ΑΟΣΑΚ, μένουν τώρα μοιραίοι και άβουλοι θεατές ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος που θα στοιχίσει ακριβά στους καλλιεργητές και στην ποιότητα ζωής των Κορίνθιων πολιτών. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λήγει τον Αύγουστο. Τι θα μπορέσει να γίνει ως τότε με δεδομένο ότι τώρα βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν; Η απάντηση είναι προφανής: Τίποτα.
Τον Απρίλιο κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, λόγω της παράκτιας διάβρωσης που υφίσταται το παραλιακό του μέτωπο.
Κατά τη θητεία μας στη Γενική Γραμματεία Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το 2018, δημοπρατήσαμε τη μεγαλύτερη Μελέτη ακτομηχανικής των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα, για την ολιστική αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού Κόλπου. Και ενώ υπάρχει ήδη από το 2019 εγκατεστημένος ανάδοχος μελετητής, η μελέτη εξελίσσεται με ρυθμούς…χελώνας και με πολλές αστοχίες, κάτι που οφείλεται κυρίως στην αδιαφορία από το Υπουργείο να εποπτεύσει σωστά και να προωθήσει το έργο.
Είναι εγκληματικό να παραμένει η κυβέρνηση προκλητικά αδρανής απέναντι σε τόσο κρίσιμα και ζωτικά θέματα για τη Κορινθία, που μπορούν να έχουν δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών και την τοπική οικονομία. Ως εδώ όμως. Οι πολίτες της Κορινθίας έχουν γνώση και κρίση και πολύ σύντομα θα καταλογίσουν τις ευθύνες στέλνοντας τον λογαριασμό των ευθυνών στον σωστό παραλήπτη.