ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ!

180

Γράφει ο Γιάννης Β. Καραπανάγος

 

  • Μονόδρομος και Ηθικό Χρέος για τη Δημοτική Αρχή αλλά και ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο η πλήρης και έμπρακτη υποστήριξη του αιτήματος στις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς χρονοτριβή

 

Το Δημοτικό σχολείο Περαχώρας, με την παρακάτω λιτή ανακοίνωσή του, μέσω του ιστολογίου του (http://blogs.sch.gr/dimperach/), που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης, μάς ενημέρωσε για μια σπουδαία πρωτοβουλία του. 
Η ανακοίνωση του Σχολείου έχει ως εξής:
”Αίτημα του Δημ. Σχ. Περαχώρας για την καθιέρωση της Μάχης της Περαχώρας ως Επίσημη Εθνική Τοπική Εορτή.
Το Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας, με πρωτοβουλία της Διευθύντριας κ. Βουδούρη Αγγελικής και με ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου, αποφάσισε να υποβάλει υπόμνημα/αίτημα προς την Επίσημη Πολιτεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Κράτους για την καθιέρωση της Επετείου της Μάχης της Περαχώρας, στις 26 Σεπτεμβρίου, ως Ετήσια Εθνική Τοπική Εορτή.
Για την υποστήριξη του αιτήματος εκπονήθηκε από τον εκπαιδευτικό του σχολείου κ. Γεωργίου Νικόλαο ιστορική έρευνα–μελέτη για τη Μάχη της Περαχώρας, που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 1822, με σκοπό την ανάδειξη τόσο των ιστορικών όσο και των παιδαγωγικών στόχων που πλαισιώνουν το αίτημα αυτό. 
Την πρωτοβουλία του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας στήριξαν με τη θετική τους εισήγηση όλοι οι μορφωτικοί, πολιτιστικοί φορείς, οι σύλλογοι και τα σχολεία της Περαχώρας εκφράζοντας τη βούληση όλων των Περαχωριτών/ Περαχωριτισσών για την καθιέρωση της ημέρας της Επετείου της Μάχης της Περαχώρας ως Επίσημη Εθνική Τοπική Εορτή.”
Το Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας
Όμως δεν πρέπει να παραμείνουμε στη λιτή ανακοίνωση, που αποδεικνύει τη σεμνότητα της Διευθύντριας κας Αγγελικής Βουδούρη και του Συλλόγου των Διδασκόντων καθώς και της ειλικρινούς διάθεσής τους για πραγματική και ουσιαστική προσφορά στην τοπική κοινωνία.
Όλοι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, να συνειδητοποιήσουμε και να εκτιμήσουμε το μέγεθος και τη βαρύτητα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.
Δεξιά η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας κα Αγγελική Βουδούρη και αριστερά ο σύζυγός της εκπαιδευτικός κ. Γιώργος Πιθαμούδης
Να εξάρουμε τη Διευθύντρια και το προσωπικό της, που δεν περιορίστηκαν μόνο στα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα, περιχαρακωμένοι στα στενά πλαίσια του σχολείου και της διδασκαλίας της υποχρεωτικής γνώσης, τα οποία, χωρίς αμφιβολία, ασκούν με υποδειγματικό τρόπο, αλλά ταυτόχρονα, με αίσθημα ευθύνης και ιστορικής συνείδησης, αναγνωρίζοντας στον πολύπλευρο ρόλο τους και την ανάγκη να μεταδώσουν τα ιδανικά μιας τρισχιλιάχρονης ιστορίας, απέδειξαν την αγάπη τους για τον τόπο μας, καίτοι ορισμένοι εξ αυτών δεν έχουν γεννηθεί ούτε μεγαλώσει στην Περαχώρα.
Ο κ. Νικόλαος Γεωργίου
Η ιστορική έρευνα – μελέτη για τη Μάχη της Περαχώρας εκπονήθηκε από τον συμπατριώτη μας δάσκαλο κ. Νικόλαο Γεωργίου και προκαλεί τόσο τον θαυμασμό όσο και την υπερηφάνειά μας.
Πλήρως εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη αποτελεί, πλέον, σημείο ιστορικής αναφοράς προς άντληση σημαντικών στοιχείων και φανερώνει, μεταξύ των άλλων, την συμβολή της Μάχης της Περαχώρας στην επικράτηση της Ελληνικής Επανάστασης, την αγάπη των Περαχωριτών για την Πατρίδα αλλά και τον ηρωϊσμό τους.
Η Διευθύντρια, ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο κ. Νικόλαος Γεωργίου αξίζουν πολλών επαίνων και συγχαρητηρίων.
Προς την κατεύθυνση αυτή επιβάλλεται να διοργανωθεί ειδική τελετή, είτε από τη Δημοτική Αρχή είτε από τους Συλλόγους της Περαχώρας και να τιμηθούν από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κορινθίας κ. Αλέξανδρο Αντωνίου, τον Δήμο μας και τους Συλλόγους της Περαχώρας, ως ελάχιστο δείγμα ηθικής αναγνώρισης της εξαίρετης αυτής πρωτοβουλίας τους, γιατί πραγματικά το αξίζουν.
Στα πρόσωπα των συγκεκριμένων δασκάλων αναγνωρίζεται, για μια ακόμη φορά, η καθοριστική και ανεκτίμητη προσφορά του εκπαιδευτικού-λειτουργού, με την ευρύτερη έννοια του όρου, προς την τοπική κοινωνία και τον Δήμο μας γενικότερα, που προσπαθεί να διασώζει, μέσα από τον κατακλυσμό των αντιξοοτήτων, την Ιερά Κιβωτό της Γνώσης, της Αγάπης, των Ιδανικών και της Ιστορίας.
karapanagos.blogspot.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ