Παγώνουν» δόσεις δανείων και οφειλές – Μέτρα για τη διευκόλυνση δανειοληπτών

67

Αναστολή υποχρεώσεων καταβολής δόσεων για δανειολήπτες των εξής κατηγοριών: • Εμπορικές Επιχειρήσεις • Επιχειρήσεις Εστίασης • Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις • Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών

Παγώνουν» δόσεις δανείων και οφειλές – Μέτρα για τη διευκόλυνση δανειοληπτών (ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ)…

Σε προσωρινή αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν ή θα κλείσουν με κρατική εντολή, αλλά και για όσες έχουν μείωση τζίρου, αλλά και για δανειολήπτες που πλήττονται από την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων με καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού και επιδόματα, καθώς και αναστολή πληρωμής υποχρεώσεων προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ και δόσεων ρυθμίσεων για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, περιλαμβάνει το έκτακτο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος για την αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων υπό προϋποθέσεις, μέτρο το οποίο πιθανόν να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.

Επίσης, με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία υπογράφεται από τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθιερώνεται ο μηχανισμός καταβολής έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε όλους τους μισθωτούς, οι οποίοι μένουν χωρίς εισόδημα λόγω της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται.

Το ποσό που θα εισπράξουν θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες ημέρες, ενώ σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα το επίδομα θα αφορά σε 390.000 εργαζομένους σε 92.000 επιχειρήσεις και το ακριβές ποσό της οικονομικής ενίσχυσης θα αποφασιστεί μετά το σημερινό Eurogroup.

Το επίδομα δεν θα εισπράξουν όσοι βρίσκονται σε κανονική άδεια ή όσοι εργάζονται μέσω τηλεργασίας, ενώ έτσι όπως έχει διατυπωθεί η διάταξη δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων στις οποίες μπαίνει «λουκέτο» με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη της επιχείρησης.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρεται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζουν την παράταση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου λόγω των μεγάλων ανατροπών που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού. Α

κόμη, οι τράπεζες είναι έτοιμες ενδεχομένως εντός της εβδομάδας να προχωρήσουν σε προσωρινή αναστολή πληρωμών τοκοχρεολυτικών δανείων για επιχειρήσεις που είτε κλείνουν με κρατική εντολή είτε έχουν μείωση τζίρου λόγω της επέλασης του κορωνοϊού.

Παράλληλα εξετάζονται μέτρα για τη διευκόλυνση δανειοληπτών με προσωρινό πάγωμα στην πληρωμή δόσεων αλλά και νέες ρυθμίσεις δανείων.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε την αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων δηλώνοντας ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος έτσι ώστε να προχωρήσει σε αναστολή πληρωμών χρεολυσίων καθώς επίσης και σε ρυθμίσεις δανείων που έχουν πολίτες και επιχειρηματίες με το τραπεζικό σύστημα.

Αυτό θα είναι πρωτοβουλία του τραπεζικού συστήματος διότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να συνομιλήσει με το τραπεζικό σύστημα αλλά δεν μπορεί να επιβάλει, αλλά και θα δρομολογηθούν άμεσα μέσα στην εβδομάδα».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ