Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Αρχική ΕΘΝΙΚΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΜΠΟΥΜ; Ρωσικά πολεμικά περνούν τα Στενά του Βοσπόρου: Μεγάλη κινητικότητα...

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΜΠΟΥΜ; Ρωσικά πολεμικά περνούν τα Στενά του Βοσπόρου: Μεγάλη κινητικότητα πέριξ της Κυπριακής ΑΟΖ – Εικόνες

162

Ωρα μηδέν στην Α. Μεσόγειο

Πριν τρεις ημέρες ο ΥΠΑΜ Π. Καμμένος προειδοποίησε πως είμαστε κοντά σε μια σύγκρουση με την Τουρκία σε δηλώσεις του
στη Liberation, ενώ από την Κύπρο είπε πως η Μεσόγειος πλέον φλέγεται. Μάλλον έχει δίκιο.

Ο παρακάτω χάρτης αποτυπώνει τι συμβαίνει σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ. Συγκεκριμένα διαβάζουμε σε δημοσίευμα.

Μεγάλη κινητικότητα στη Κυπριακή ΑΟΖ και γειτονικές περιοχές.
Χάρτης δεσμευμένων περιοχών και προειδοποιήσεων.
Ξεχωρίζουν:
Περιοχή 10, 11 & 12 ασκήσεις με πραγματικά πυρά από Κυπριακές δυνάμεις.(κόκκινες περιοχές κοντά στις Νότιες ακτές της Κύπρου)
Περιοχή 13 περιοχή ερευνών από το σκάφος της Exxon Mobil “Ocean Investigator”(λαχανί χρώμα)
Σημείο 14 γεώτρηση από το πλοίο γεωτρύπανο SAPIEM 10000
Περιοχή 15 υποθαλάσσιες επιχειρήσεις από το σκάφος “Norman Poseidon” (κίτρινη γραμμή)
Περιοχή 16 ασκήσεις του Ρωσικού Ναυτικού με δοκιμαστικές βολές πυραύλων.(κόκκινη περιοχή).
Περιοχή 18 ασκήσεις Ισραηλινών και Αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων (πράσινη περιοχή)
Περιοχή 19 πτήσεις εναέριου ανεφοδιασμού 24.000-26.000 ft.(πράσινη περιοχή)
(…κάπου εκεί γύρω θα είναι και οι Τούρκοι).
Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις περιπλέκεται άμεσα με τη γενικότερη γεωπολιτική αναστάτωση που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο και αφορά, μεταξύ άλλων, την αύξηση της ρωσικής παρουσίας στην περιοχή και την αμερικανική ανησυχία που αυτή προξενεί.
Παράλληλα, ένα πιθανό Ραντεβού Αμερικανικών και Τουρκικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ, τώρα ή στο εγγύς μέλλον, απασχολεί ήδη την Αγκυρα,παρά τις κραυγές των Τούρκων αξιωματούχων
Οι Τούρκοι φαίνεται να ανησυχούν για το αν οι Αμερικανοί επιθυμούν πράγματι να στείλουν μήνυμα για τις έρευνες της Exxon στο οικόπεδο 10.
Γι’ αυτό, ήδη από την Παρασκευή, στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ πλέει αυξημένη ναυτική δύναμη τουρκικών πολεμικών πλοίων, με τρεις κορβέτες και τη φρεγάτα «Μπαρμπαρός».
Πέρα, πάντως, από τη σαφή πρόθεση των Αμερικανών να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι δεδομένο ότι όταν η Total επανέλθει στις γεωτρήσεις, δεν πρόκειται να αφήσει το πλωτό γεωτρύπανό της ασυνόδευτο από πολεμικά πλοία του γαλλικού ναυτικού, όπως άλλωστε συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν.
Σε γενικές γραμμές οι Αμερικανοί επιθυμούν να αυξήσουν την παρουσία τους στην περιοχή, ακριβώς προκειμένου να παρακολουθούν τη διαρκώς μεγεθυνόμενη ρωσική στρατιωτική παρουσία.
Και ο «Παπανικολής»
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η ομάδα κρούσης του πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων Iwo Jima (LHD-7)» των ΗΠΑ, που πραγματοποιεί κοινή άσκηση με δυνάμεις του Ισραήλ στην περιοχή από τα βόρεια της χώρας έως τη Νότια Κύπρο (προφανώς σε μια εκτεταμένη θαλάσσια ζώνη που περιλαμβάνει την κυπριακή ΑΟΖ), έχει, μεταξύ άλλων, και αυτό τον στόχο, να παρακολουθεί τη ρωσική κινητικότητα η οποία έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Στην ομάδα υποστήριξης του Iwo Jima (LHD-7) συμμετέχει ήδη από την προηγούμενη Τετάρτη & το Ελληνικό υποβρύχιο «Παπανικολής». Είναι η πρώτη φορά μετά το 1974 που Ελλάδα και ΗΠΑ συνεργάζονται σε διμερές ναυτικό επίπεδο.
Ρωσικό υποβρύχιο και η Απροθυμία των Τούρκων στην «Dynamic Manta 2018»
Αμερικανοί και ΝΑΤΟ φαίνεται ότι ανησυχούν, μεταξύ άλλων, και με την αμφιθυμία την οποία δείχνουν οι Τούρκοι έναντι των Συμμάχων. Ενδεικτικό περιστατικό, το οποίο παρουσιάζει σήμερα η «Κ», είναι εκείνο που καταγράφηκε μόλις προ ολίγων 24ώρων στα ανοικτά της Σικελίας και στο Ιόνιο, όπου διεξάγεται η ανθυποβρυχιακή άσκηση «Dynamic Manta 2018» με τη συμμετοχή δέκα χωρών, περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας.
Κάποια στιγμή το σόναρ μιας γαλλικής φρεγάτας ανίχνευσε υποβρύχια κίνηση, η οποία με βάση το ίχνος φάνηκε να παραπέμπει σε ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο.
Στο αρχηγείο της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (MARCOM) στο Νόρθγουντ της Βρετανίας σήμανε συναγερμός και εστάλη σήμα για άμεση συγκρότηση επιχειρησιακής ομάδας έρευνας και επίθεσης.
Η Τουρκία απέφυγε να συμμετάσχει στις Mονάδες εντοπισμού και καταδίωξης , κάτι που προξένησε σφοδρή ενόχληση στη MARCOM. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη ομάδα το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με τη φρεγάτα «Ελλη’ και το Υποβρύχιο Ματρώζος που από οτι φάνηκε τελικά ανέλαβε την Αποστολή εντοπισμού
Το συγκεκριμένο κρούσμα είναι χαρακτηριστικό για την τακτική αποφυγής αντιπαραθέσεων με τη Ρωσία που ακολουθούν οι τουρκικές δυνάμεις σε όλες τις τελευταίες ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ
Η παρακολούθηση της ρωσικής κινητικότητας εξηγεί εν πολλοίς και τη στάθμευση των υπερσύγχρονων αμερικανικών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-8 Poseidon στη Σούδα, από όπου θα επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο πλαίσιο της αύξησης επιχειρήσεων επιτήρησης στην περιοχή, αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να οριστικοποιηθεί και η συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ για τη στάθμευση Μη Επανδρωμένων Σκαφών (UAV), κατά πάσα πιθανότητα στη Λάρισα, καθότι η αεροπορική βάση της Σούδας είναι στα όρια των δυνατοτήτων της.
Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν έχει –παρά περιορισμένη– δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης με εναέρια μέσα, καθώς το πρώτο P-3 Orion, που θα ενταχθεί στην Αεροπορία Ναυτικού, δεν έχει ακόμη παραδοθεί απο την ΕΑΒ ,αν και η ημερομηνία Παράδοσης έχει παρέλθει !
Η πολύ καλή συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας φαίνεται και στον τομέα των ασκήσεων. Αύριο ξεκινάει, με βάση την Ανδραβίδα, η άσκηση «Ηνίοχος 2018» (12/3-23/3), με τη συμμετοχή πολεμικών από τις ΗΠΑ (με 14 F-15 και 300 άτομα προσωπικό υποστήριξης), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Βρετανία, την Ιταλία και το Ισραήλ.
Η πλέον ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια της άσκησης είναι η παρουσία παρατηρητή από την Αίγυπτο, μάλιστα κατά τη δεύτερη εβδομάδα διεξαγωγής του σεναρίου, όταν θα βρίσκονται στη Δυτική Ελλάδα και τα αεροπλάνα της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα, Ρωσικά πολεμικά πλοία περνούν τα Στενά του Βοσπόρου.
Χαράματα σήμερα περί της 05 :00 τα Ρώσικα Πολεμικά περνούν τα Στενά του Βοσπόρου χωρίς να προκαλέσουν καμιά αναταραχή στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ….Όπως συνέβαινε & παλαιότερα !
Αν και στο Κατάστρωμα του Πολεμικού διακρίνονται Αξιωματικοί και Ρώσοι Σπετσνάζ των Ειδικών Δυνάμεων και δεν είναι η πρώτη φορά …
Το Ρωσικό Πολεμικό έχει βάλει πλώρη για την Μεσόγειο προκαλώντας πονοκέφαλο στην Αμερικάνικη Αρμάδα που είναι ήδη στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ασκείται ! 
Δείτε εικόνες:
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ (ΕΔΩ)
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ