Ποια όργανα είναι αρμόδια για την τήρηση του νόμου
Πολλά είναι τα πρόστιμα για όσους ιδιοκτήτες ζώων παραβιάζουν τις νέες υποχρεώσεις τους, όπως ορίζονται από το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς αλλά και τα αδέσποτα, που παρουσίασε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αρχικά, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν ένα τέλος σήμανσης για να καταγραφεί το ζώο που έχουν στην ευθύνη τους. Το τέλος αυτό ανέρχεται σε 6 ευρώ και θα διατεθεί στους δήμους για να χρηματοδοτηθούν οι νέες δομές προστασίας για τα αδέσποτα.
Το νομοσχέδιο ορίζει ακόμα – επ’ απειλή άλλων προστίμων – ότι σε κάθε βόλτα του κατοικίδιου ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά μαζί του το διαβατήριο, που θα αντικαταστήσει το βιβλιάριο υγείας του ζώου. Το συγκεκριμένο καινούργιο πιστοποιητικό δεν θα έχει οικονομική επιβάρυνση.
Εάν κάποιος ιδιοκτήτης δεν στειρώσει το κατοικίδιό του θα κληθεί να πληρώνει ετήσιο χαράτσι ύψους 100 ευρώ.
Κακοποίηση, βασανισμός, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου, καθώς και εμπορία ή διακίνηση μέσω διαδικτύου 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και κάθε περιστατικό.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει πως εκείνοι που βγάζουν βόλτα τα κατοικίδιά τους και δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες τους θα πληρώνουν πρόστιμο 30 ευρώ.
Μάλιστα, στο νομοσχέδιο ορίζονται και ποιοι είναι υπεύθυνοι να επιβάλλουν τα εν λόγω πρόστιμα.
Όπως επισημαίνεται: «Αρµόδια όργανα για τη βεβαίωση των παραβάσεων είναι τα όργανα που τις διαπιστώνουν κατά την άσκηση των ελεγκτικών καθηκόντων τους και συγκεκριµένα οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνοµίας, της ∆ηµοτικής Αστυνοµίας και άλλων αρµοδίων υπηρεσιών των ∆ήµων, της ∆ασικής Υπηρεσίας, των Τελωνείων, των Σταθµών Υγειονοµικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ), των κτηνιατρικών υπηρεσιών των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων, του Λιµενικού Σώµατος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων».