Σκληρός μήνας για την Ελλάδα ο Απρίλιος…λόγω κορωνοιού

56

Ζορίζουν τα πράγματα με τον κορονοϊός στην Ελλάδα. Σήμερα ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος, καθώς έχασε τη μάχη ο 66χρονος που νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ρίο. Την ίδια ώρα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 98.

Μπροστά στις εξελίξεις αυτές έκδηλη είναι η ανησυχία των ελληνικών Αρχών οι οποίες έχουν τεθεί σε «κόκκινο» συναγερμό, λαμβάνοντας σειρά δραστικών μέτρων τα οποία αναμένεται να ενισχυθούν το προσεχές διάστημα ανάλογα με την εξάπλωση του ιού. Ως προς αυτό το σενάριο, πάντως, οι επιστήμονες προειδοποιούν για έξαρση του κοροναϊού τις επόμενες εβδομάδες.

Οι ίδιοι, όπως και οι αρμόδιες Αρχές, συνιστούν ψυχραιμία και επισημαίνουν ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται στόχος είναι να καθυστερήσει η διασπορά της νόσου, ωστόσο αναμένουν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Με βάση τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων για τη χώρα μας, αναμένεται έξαρση της νόσου σε περίπου 3 με 4 εβδομάδες. «Αναμένεται με όρους επιδημιολογικούς, με όρους επιστημονικούς, να κλιμακωθεί η επιδημία, γι’ αυτό θα είναι σκληρός μήνας και για εμάς ο Απρίλιος» προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Πώς συμβάλλουν οι υψηλές θερμοκρασίες

Ειδικοί μολυσματικών ασθενειών υποστηρίζουν ότι, ενώ κάποιοι παράγοντες κάνουν άλλους ιούς να υποχωρούν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, στην περίπτωση του COVID-19 δεν υπάρχει τρόπος να είμαστε σίγουροι. Και, ακόμη και αν η εξάπλωση του ιού επιβραδυνθεί με την άνοδο της θερμοκρασίας, αυτό δεν σημαίνει ότι θα εξαλειφθεί.

Πώς όμως έχει επικρατήσει αυτή η αντίληψη;

Το κοινό κρυολόγημα είναι πιο διαδεδομένο τον χειμώνα και την άνοιξη και η γρίπη είναι πιο συχνή κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα στις ΗΠΑ, με τη γρίπη να «χτυπάει κόκκινο» μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών. Φαίνεται ότι ο COVID-19 μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο, όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα: μέσω στενής επαφής με τους μολυσμένους ανθρώπους και με τα σταγονίδια όταν ένα άτομο που έχει προσβληθεί φτερνιστεί ή βήξει

.

Υπάρχει μάλιστα μια ποικιλία λόγων γιατί τα περιστατικά γρίπης και κρυολογήματος σημειώνουν το καλοκαίρι, αλλά ο πιο σημαντικός είναι ότι ο ζεστός, υγρός καιρός καθιστούν πιο δύσκολη τη μετάδοση μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι ο νέος κοροναϊός «πεθαίνει» σε θερμοκρασίες άνω των 25 βαθμών Κελσίου, αναμένεται υποχώρηση της νόσου τον Μάιο, με πιθανή επανεμφάνιση ενός δεύτερου επιδημικού κατά τον Οκτώβριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ