Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Καλογεροπούλειου “Μόνο λίγα  χιλιόμετρα. Ιστορίες από την Ιστορία” δείτε φωτό

106

ΜΑΡΙΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: “Μόνο λίγα  χιλιόμετρα. Ιστορίες από την Ιστορία”

Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018, το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα, το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, το Βιβλιοπωλείο “Κουκίδα” και οι Εκδόσεις Πατάκη συνδιοργάνωσαν μια εκδήλωση με τον τίτλο “Ιστορία: Κατάλυμα μνήμης”, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος, στην Κόρινθο.

Αφορμή για την εκδήλωση στάθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνώνκ. Μαρίας Ευθυμίου“Μόνο λίγα  χιλιόμετρα. Ιστορίες από την Ιστορία”, που γράφτηκε σε συνεργασία με τον Δημοσιογράφοκ. Μάκη Προβατά.

Στην εκδήλωση η Πρόεδρος του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος, κ. Μαρία Χρισταρά, αφού καλωσόρισε τους ομιλητές και το κοινό, αναφέρθηκε στην προσωπική μαθητεία της στα ανοιχτά μαθήματα Ιστορίας για ενήλικες, που προσέφερε δωρεάν η κ. Μαρία Ευθυμίου από το 2006 έως το 2017.

Για την κ. Μαρία Ευθυμίου μίλησε, μέσω του βιβλίου, εκτενέστερα η κ. Μαρία Μέξια, Διευθύντρια του Ιστορικού – Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου, τονίζοντας την μοναδικότητά της στον λόγο, το χάρισμα της μεταδοτικότητας και  την αγάπη της γι΄αυτό που επέλεξε να κάνει στην ζωή της, να διδάσκει Ιστορία, κάτι που υπηρετεί με έμπνευση, σεβασμό και πάθος, λειτουργώντας ως πρότυπο για τους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή μαζί της!

Ο κ. Μάκης Προβατάς μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την φιλόξενη κ. Μαρία Ευθυμίου και την συνεργασία μαζί της, αποτέλεσμα της οποίας υπήρξε το συγκεκριμένο βιβλίο και για την εξαιρετική εμπειρία του ταξιδιού από την Αθήνα μέχρι την Κόρινθο, με συνοδηγό την Ιστορικό Μαρία Ευθυμίου!

…και ήρθε η σειρά της κ. Μαρίας Ευθυμίου

Αφού με ευγένεια και μετριοπάθεια ευχαρίστησε τους ομιλητές για τα θαυμάσια λόγια τους και το κοινό για την παρουσία του,

μίλησε, με το βάθος που κρύβει η απλότητά της και το ενδιαφέρον που αποπνέει ο λόγος της, για την Ιστορία και την αξία της, για το “φαινόμενο” που ονομάζεται ελληνική γλώσσα, για την ελευθερία που έχει χάσει το νόημά της κι έχει ταυτιστεί με την ασυδοσία, συντελώντας στο γενικότερο χάος που βιώνουμε ως χώρα, για την χαλαρότητα που έχει επιβληθεί σε όλους τους τομείς, για το “φαίνεσθαι” που έχει καταπιεί το “είναι”, για το εμφυλιακό – συγκρουσιακό κατάλοιπο που έχει γίνει τρόπος ζωής και δεν προσπαθούμε να το δούμε και να το υπερβούμε για να προχωρήσουμε δυναμικά στο παρόν και στο μέλλον, για την καθοριστική σχέση δασκάλου – μαθητή και για το εφήμερο της ανθρώπινης ύπαρξης, που γίνεται πολύ σύντομα Ιστορία.

Στο τέλος της εκδήλωσης η κ. Μαρία Ευθυμίου υπέγραψε βιβλία της εισπράττοντας τον θαυμασμό των ατόμων, που, είτε την άκουσαν για πρώτη φορά και τους μάγεψε είτε την έχουν παρακολουθήσει μέσω των ελεύθερων διαλέξεων για ενήλικες και εξακολουθούν να μαγεύονται κάθε φορά που την ακούν.

 

Τσέτσι Τσάνκοβ

Φωτογράφος

Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος-Φωτορεπόρτερ

Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού

www.eaete.gr

phototsetsi.gr

email. phototsetsi@gmail.com

facebook.com/phototsetsi

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ