To φιστίκι Αιγίνης ψηφίστηκε ως καλύτερος ξηρός καρπός στον κόσμο

37

To φιστίκι Αιγίνης ψηφίστηκε ως καλύτερος ξηρός καρπός στον κόσμο

Όπως και το 2022, έτσι και το 2023, το φιστίκι Αιγίνης σύμφωνα

Όπως και το 2022, έτσι και το 2023, το φιστίκι Αιγίνης σύμφωνα με τον παγκόσμιο Άτλαντα τροφίμων tasteatlas.com, αναδείχθηκε ως ο καλύτερος ξηρός καρπός στον κόσμο, συγκεντρώνοντας βαθμολογία 4,7, αφήνοντας πίσω του φιστίκια που καλλιεργούνται εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια όπως του Gaziantep στην Τουρκία και του Bronte στη Σικελία.

Αναλυτικά το taste atlas, αναφέρει:

”This is by far the most famous Greek pistachio. This amazing pistachio nut is produced from the Egintiki variety, which has been traditionally cultivated on the island of Egina since the end of the 19th century. The first pistachio plantation here was established in 1896 by Nikolaos Peroglou, who brought the nuts from Syria.

(photo/tasteatlas.com)

The weather conditions and the soil composition give these pistachios a recognizable aroma and taste for which they are considered among the best in the world. The harvesting season begins in August, when the nuts are collected with long wrapped sticks that are used to beat the branches without damaging the tree.

After the best nuts are manually selected, they are taken to the hulling machines as quickly as possible. They are then sun-dried for at least three days to prevent their shells from turning black. In the last weeks of September, after the pistachio harvest, the ‘Fistiki Festival’ is held in the region.


This celebration is enjoyed by locals and thousands of visitors, during which many pistachio-based recipes are presented. This pistachio goes great in fresh salads, alongside cured meats, and in a variety of sweets, mandolata, cakes, liqueurs, and more.”

To φιστίκι Αιγίνης ψηφίστηκε ως καλύτερος ξηρός καρπός στον κόσμο

Φιστίκια Αιγίνης: 8 εντυπωσιακά οφέλη που προσφέρει η τακτική κατανάλωσή τους

Το φιστίκι Αιγίνης είναι ένα είδος ξηρού καρπού που προέρχεται από το δέντρο Pistacia vera και εκτός από τη νόστιμη γεύση του, είναι επίσης εξαιρετικά θρεπτικό. Έρευνες έχουν δείξει πως η καθημερινή κατανάλωση φιστικιών Αιγίνης μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη υγείας, όπως η προάσπιση της υγείας του καρδιαγγειακού και πεπτικού συστήματος, η καταπολέμηση της φλεγμονής, κλπ.

Ποια είναι τα οφέλη υγείας των φιστικιών Αιγίνης;

  1. Είναι καλή πηγή θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών

Τα φιστίκια Αιγίνης είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Β6, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές διεργασίες στο ανθρώπινο σώμα, όπως η γνωστική ανάπτυξη, ο μεταβολισμός των πρωτεϊνών, η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, κλπ. Περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως ο χαλκός, η θειαμίνη, το μαγγάνιο και ο φώσφορος. Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών που περιέχουν τα φιστίκια Αιγίνης είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι εξαιρετικά ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς. Τέλος, τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν φυτικές ενώσεις οι οποίες δρουν ως αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε, οι πολυφαινόλες και τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

  1. Είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε πρωτεΐνη

Τα φιστίκια Αιγίνης είναι ένα από τα είδη ξηρών καρπών με τις χαμηλότερες θερμίδες, με αποτέλεσμα να αποτελεί καλή επιλογή για σνακ. Είναι επιπλέον μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, καθώς παρέχει επαρκείς ποσότητες και των εννέα απαραίτητων αμινοξέων, που το σώμα δεν μπορεί να συνδέσει από μόνο του.

  1. Βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα φιστίκια Αιγίνης έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα να μην προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, γεγονός που τα καθιστά υγιεινά ακόμη και για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, καροτενοειδή και πολυφαινόλες, τα οποία βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση φιστικιών Αιγίνης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα νηστείας, αλλά και των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη.

To φιστίκι Αιγίνης ψηφίστηκε ως καλύτερος ξηρός καρπός στον κόσμο

  1. Καταπολεμούν τη φλεγμονή

Η υψηλή περιεκτικότητα των φιστικιών Αιγίνης σε αντιοξειδωτικά, όπως οι τοκοφερόλες, τα καροτενοειδή, η χλωροφύλλη, τα φλαβονοειδή και η φυλλοκινόνη, τους προσδίδει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

  1. Βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος

Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση φιστικιών Αιγίνης μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Συγκεκριμένα, τα φιστίκια έχουν φανεί αποτελεσματικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε υγιεινά λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά βοηθά επίσης στην προστασία από την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

  1. Συμβάλουν στη διαχείριση του σωματικού βάρους

Τα φιστίκια Αιγίνης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, τα οποία βοηθούν στην αύξηση του αισθήματος πληρότητας και λιγότερη κατανάλωση θερμίδων. Μια πρόσφατη μελέτη του 2020 διαπίστωσε πως η τακτική κατανάλωση φιστικιών σχετίζεται με την αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και μειωμένη κατανάλωση γλυκών, γεγονός το οποίο βοηθά στην απώλεια βάρους. Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα που κατανάλωναν μια μερίδα φιστίκια καθημερινά παρουσίαζαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και περιφέρεια μέσης, σε αντίθεση με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου φιστίκια.

  1. Ενισχύουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου

Τα φιστίκια Αιγίνης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, τα οποία λειτουργούν ως πρεβιοτικά και θρέφουν τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου. Η αύξηση των ευεργετικών βακτηρίων, που προκαλεί η κατανάλωση φιστικιών, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη υγείας, όπως η μείωση του κινδύνου ανάπτυξης πεπτικών διαταραχών, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.

  1. Προστατεύουν τα μάτια

Τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία των ματιών με την πάροδο της ηλικίας. Συγκεκριμένα, οι δύο αυτές ενώσεις έχουν αποδειχθεί ευεργετικές για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης και η ηλιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Δείτε επίσης

Ποια βιταμίνη σώζει τα μαλλιά σας από την τριχόπτωση και…

Πηγή – tasteatlas.comypaithros.gr