Ξεκίνησε η απαγόρευση κυκλοφορίας – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

106

Από το πρωί της Δευτέρας στις 6 ξεκίνησε το νέο μέτρο της κυβέρνησης της απαγόρευσης της κυκλοφορίας η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Απριλίου.

Πρόκειται για το έσχατο μέτρο, απαγορεύοντας κάθε άσκοπη μετακίνηση σε όλη την επικράτεια, με ελάχιστες εξαιρέσεις.Από την Δευτέρα το πρωί, λοιπόν, οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για συγκεκριμένους λόγους και οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους πάντα την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριό τους και το χαρτί ή το sms (στο 13033) με την άδεια κυκλοφορίας.

Διαβάστε επίσης 

Έξοδος από το σπίτι και με δωρεάν γραπτό μήνυμα στον αριθμό 13033

Οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο 150 ευρώ και θα οδηγούνται στο αυτόφωρο.

Η αίτηση για την αιτιολογημένη μετακίνηση θα γίνεται ή μέσω του forma.gov.gr, η μέσω sms, η συμπληρώνοντας μια κόλα χαρτί με τα απαραίτητα στοιχεία.

Επίσης, drones, ελικόπτερα της ΕΛΑΣ, αστυνομικοί, λιμενικό Πυροσβεστική βρίσκονται επί ποδός για τους απαραίτητους ελέγχους ώστε να διαπιστωθεί αν τηρείται το νέο μέτρο.

Οι περιπτώσεις που δικαιολογείται μετακίνηση

Κατ’ αρχήν, μετακινήσεις πολιτών για την εξυπηρέτηση αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο επιτρέπονται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:

– Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

– Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

– Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σουπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

– Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

– Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

– Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

– Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

– Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Μόνο με Βεβαίωση Κίνησης

Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου Α) και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου.

Για όλες τις άλλες μετακινήσεις, η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή (τύπου Β), υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με προσωπική του ευθύνη και περιέχει το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, την διεύθυνση κατοικίας και την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Στο διαδίκτυο οι Βεβαιώσεις

Για την προμήθεια και τη συμπλήρωση των Βεβαιώσεων Κίνησης, οι πολίτες θα μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα, forma.gov.ge στην οποία θα βρουν τα σχετικά έγγραφα για τη δήλωση τύπου Α και Β για τις μετακινήσεις μας.

Aναφορικά με μετακινήσεις τύπου Β (όλες πλην εργασίας), οι οποίες κατατάσσονται σε έξι κατηγορίες και γνωστοποιούνται στις Αρχές με τρεις τρόπους:

1 ) Με τη φόρμα που βρίσκεται στο site, forma.gov.gr, την οποία μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

2) Με ένα λευκό χαρτί στο οποίο πρέπει κανείς να γράψει

-Όνομα/Επίθετο,

-Διεύθυνση κατοικίας

-Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες

– διεύθυνση προορισμού

– Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

3) Με την αποστολή sms σε έναν πενταψήφιο αριθμό, τον 13033

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ