10 πλουσιότεροι  Έλληνες στον κόσμο που έχουν περιουσία 26,9 δισ. δολάρια (!)

23

  10 πλουσιότεροι  Έλληνες στον κόσμο που έχουν περιουσία 26,9 δισ. δολάρια (!)  την ώρα που 2,6 εκατομμύρια κινδυνεύουν με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό

Την ώρα που ο πληθωρισμός εκτινάσσεται και η φτώχεια διευρύνεται, στη λίστα Forbes βρίσκονται 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι με συνολική περιουσία που αγγίζει το εξωφρενικό ποσό των 26,9 δισ. δολαρίων.

Για να πάρουμε μια εικόνα του τι σημαίνει αυτό το νούμερο, αναφέρουμε ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2023 εκτιμάται στα 23.173 δολάρια σε ονομαστική αξία, ενώ το συνολικό ΑΕΠ της χώρας για το 2023 αντιστοιχεί σε 194,5 δισ. ευρώ (209,82 δισ. δολάρια), που σημαίνει ότι 10 άνθρωποι κατέχουν το 12,82% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας!

Την ίδια στιγμή βέβαια που αυτοί οι 10 δισεκατομμυριούχοι έχουν αυτά τα ασύλληπτα ποσά, την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (πληθωρισμός) στη χώρα μας κινήθηκε τον Μάρτιο με ρυθμό 3,4% ετησίως μετά το 3,2% ένα μήνα πριν, ενώ σε μηνιαίο επίπεδο στη σύγκριση Μαρτίου – Φεβρουαρίου παρουσίασε ισχυρή αύξηση 1,8%. Με αυτόν τον τρόπο εξανεμίζεται ακόμη περισσότερο το ήδη πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, όμως, οι επιτυχίες της κυβέρνησης, δεν σταματούν εδώ. Θυμίζουμε μεταξύ άλλων:

— την “κατάκτηση” της δεύτερης θέσης από τέλος (!) στις χώρες της ΕΕ στο επίπεδο της αγοραστικής δύναμης (πρώτη από τέλος είναι η Βουλγαρία) και, φυσικά,

— ότι το 2023 περισσότερα από 2,5 εκ. άνθρωποι που κατοικούν σε αυτή τη χώρα κινδύνευαν από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό…

Συνοψίζοντας:

  10 πλουσιότεροι  Έλληνες στον κόσμο

 

10 πλουσιότεροι  Έλληνες στον κόσμο που έχουν ελληνική καταγωγή και  περιουσία 26,9 δισ. δολάρια (!)

1.Τζιμ Ντέιβις

Ο ελληνικής καταγωγής Τζιμ Ντέιβις βρίσκεται στην θέση 325 με περιουσία 5,1 δις. Είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας υποδημάτων New Balance.  Οι γονείς του είχαν μεταναστεύσει από την Ελλάδα στις ΗΠΑ όπου και γεννήθηκε το 1943. Διαβάστε περισσότερα για τον Τζιμ Ντέιβις εδώ

2.Τόμ Γκόρης

Βρίσκεται στη θέση 581 με περιουσία 3,3 δις. Ο Τομ Γκόρης γεννήθηκε στη Ναζαρέτ από Έλληνα πατέρα και Λιβανέζα μητέρα. Όταν ήταν μόλις 4 ετών μετακόμισαν στις ΗΠΑ. Επιβλέπει πάνω από 25 εταιρείες με περιουσιακά στοιχεία 6 δις, μέσω της εταιρείας του Platinum Equity.

3.Τζον Κατσιματίδης

John-Catsimatidis-

Ο Τζον Κατσιματίδης βρίσκεται στη θέση 597 με 3,3 δις δολάρια. Ο όμιλος επιχειρήσεων που κατέχει περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ τροφίμων της Νέας Υόρκης και της Φλόριντα, 400 Βενζινάδικα αλλά και εταιρείες Real Estate. Διαβάστε περισσότερα για τον Τζον Κατσιματίδη εδώ

4.Τζον Πολ Ντετζόρια

dejoria1

Στη θέση 668 βρίσκεται ο Ελληνοιταλός Τζον Πολ Ντετζόριαμε περιουσία 3 δις. Μεγάλο μέρος των ετήσιων εσόδων του αντλεί από την εταιρεία του, «John Paul Mitchell Systems», που παρασκευάζει προϊόντα για τον καλλωπισμό των μαλλιών. Μάλιστα πριν χτίσει την αυτοκρατορία του, ήταν άστεγος και ζούσε στο αυτοκίνητο του.

5. Φίλιππος Νιάρχος

Top-200_2015_Niarchos

Βρίσκεται στην 830η θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Η περιουσία του υπολογίζεται σε 2,5 δις δολάρια. Θεωρείται ένας από τους 10 μεγαλύτερους συλλέκτες στον πλανήτη. Μόνο η συλλογή του από πίνακες και έργα τέχνης υπολογίζεται ότι ξεπερνάει το 1 δις δολάρια.

6.Ντιν Μητρόπουλος

metropoulos-b

Στη θέση 859 της παγκόσμιας κατάταξης  βρίσκεται ο Ντιν Μητρόπουλος,  η περιουσία του οποίου ανέρχεται στα 2,4 δις δολάρια. Είναι ιδιοκτήτης της εταιρίας Pabst Brewing, παράγει πάνω από 24 μάρκες μπύρας και ποτών. Η οικογένεια του μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν ήταν 9 ετών και τα τελευταία χρόνια το όνομα του βρίσκεται στις λίστες με τους 15 πλουσιότερους Έλληνες.

7.Αλέξανδρος Σπανός

spanos_b

Βρίσκεται στην 871η θέση με περιουσία 2,4 δις, ενώ το 2016 ήταν στην 1067η θέση της λίστας με περιουσία 1,7 δις. Ο κ. Σπανός ασχολείται με το real estate και κατοικεί στις ΗΠΑ, ενώ είναι ιδιοκτήτης των San Diego Chargers.

8.Γιώργος Αργυρός

Argyros

Βρίσκεται στην θέση 952 με περιουσία 2,2 δις, ενώ το 2016 βρισκόταν στην 1011η θέση με περιουσία 1,8 δις δολάρια. Ασχολείται με το real estate και επενδύσεις και είχε διατελέσει πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ισπανία.

9.Πήτερ Πετρόπουλος

peterson_b

Βρίσκεται στη θέση 993 με περιουσία 2,1 δις, ενώ το 2016 ήταν στην θέση 1121 με περιουσία 1,6 δις. Είναι επιχειρηματίας, τραπεζίτης, συγγραφέας και πολιτικός, ενώ διετέλεσε γραμματέας Εμπορίου των ΗΠΑ από τις 29 Φεβρουαρίου 1972 έως τον Φεβρουάριο του 1973, υπό την προεδρία του Νίξον. Θεωρείται ως ο άνθρωπος με την μεγαλύτερη επιρροή αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ.

10.Άλεκ Γκόρης

Βρίσκεται στη θέση 1007 με περιουσία 2,1 δις. Είναι αδελφός του Τομ Γκόρη που βρίσκεται στη 2η θέση της λίστας. Ο Άλεκ ξεκίνησε να εργάζεται στο μαγαζί του θείου του, όπου έβαζε τα ψώνια στις σακούλες. Όταν η οικογένεια εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ δεν μιλούσε καθόλου αγγλικά.

Πληροφορίες από imerodromos.gr ellines.com

Δείτε επίσης

Ασωπός: Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ καμαρώνουν για τη συμβολή τους στο «αμαρτωλό» έργο του φράγματος!