Δημοσκόπηση: Στα όρια του στατιστικού λάθους η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

742
Νέα δημοσκόπηση «ρίχνει» τη διαφορά των δύο κομμάτων στις δυόμιση μονάδες – Τι λένε για τα Τέμπη και το «κάδρο» των ευθυνών

Σημαντική μείωση της διαφοράς, που αγγίζει τα όρια του στατιστικού λάθους, ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει το μηνιαίο βαρόμετρο που διενεργεί η εταιρεία δημοσκοπήσεων Prorata, στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας για λογαριασμό της τηλεόρασης του ATTICA, η «ψαλίδα» ανάμεσα στα δύο κόμματα μειώνεται στο μισό και, από τις πέντε μονάδες της προηγούμενης μέτρησης, πέφτει πλέον στις δυόμιση.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5% (από 31%), ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο 26%, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ενισχύονται κατά 0,5% (9,5 και 5% αντίστοιχα), ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 16%.

Στα ίδια ποσοστά παραμένουν Ελληνική Λύση (3,5%) και ΜέΡΑ25 (3%). 

Πού αποδίδουν τις ευθύνες για τα Τέμπη

Στην ερώτηση πού οφείλεται η τραγωδία των Τεμπών, μόνο το 16% θεωρεί ότι αυτό που επέφερε το πολύνεκρο δυστύχημα ήταν το «ανθρώπινο λάθος», το 41% θεωρεί υπεύθυνη τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ το 43% επιρρίπτει ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις.

Να σημειωθεί, πάντως, πως το 48% θεωρεί ότι μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, ενώ το 43% θεωρεί πως όλες οι κυβερνήσεις φέρουν την ίδια ακριβώς ευθύνη. 

Θετική είναι η γνώμη των ερωτηθέντων για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού (το 51% εκφράζει ικανοποίηση), αρνητικά βαθμολογούν ωστόσο την κυβέρνηση όταν ερωτώνται για το αν είναι ικανοποιημένοι από τον βαθμό ενημέρωσης των συγγενών των θυμάτων και του κοινού (37%), το επίπεδο συνεννόησης με τα υπόλοιπα κόμματα (22%) και την ανάληψη πολιτικής ευθύνης (33%). 

Αρνητική γνώμη για Επιτροπή και ΜΜΕ

Επιπλέον, η κοινή γνώμη εκτιμά ότι η ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε για να αναζητήσει τα αίτια της τραγωδίας, δεν πρόκειται να συμβάλλει στη διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς το 64% των ερωτηθέντων βαθμολογεί αρνητικά τη συγκεκριμένη επιλογή. 

Παράλληλα, επτά στους δέκα πολίτες χαρακτηρίζουν μεροληπτικό τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ κάλυψαν το πολύνεκρο δυστύχημα. 

Όσο για την στάση των πολιτικών αρχηγών απέναντι στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, χαρακτηριστικό είναι πως οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση έκριναν ως ειλικρινή μόνο την στάση του γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα (49%). 

Οικονομία και σκάνδαλα, τα κριτήρια της ψήφου

Στην ερώτηση ποιο θέμα θα επηρεάσει την ψήφο τους στις εκλογές, το 30% απάντησε η οικονομία και, επίσης, το 30% δήλωσε πως η διαφθορά και τα πολιτικά σκάνδαλα θα αποτελέσουν κριτήριο για την επιλογή τους. 

Και επειδή, ως γνωστόν, οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν εάν θα προτιμούσαν μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμή τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και σε αυτή την περίπτωση, η διαφορά είναι μικρή – τρεις μονάδες – με το 41% να δηλώνει πως προτιμά κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και το 38% με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. 

πηγή-.in.gr