Εκλογές-θρίλερ στην Τουρκία : Δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών με φαβορί τον Ερντογάν

3120

Την κλιμάκωση των ήδη έντονων διεργασιών, σε άμεση διασύνδεση με τους οξυμένους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς εντός και εκτός συνόρων, σηματοδοτούν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στην Τουρκία, όπου για πρώτη φορά, θα πραγματοποιηθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών. Η εκλογική διαδικασία είχε συμμετοχή άνευ προηγουμένου, παρά την κρίση, και τρεις μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα την 6η Φεβρουαρίου,

Ο επικεφαλής του ανώτερου εκλογικού συμβουλίου της Τουρκίας (YSK, η εθνική εφορευτική επιτροπή), Αχμέτ Γενέρ, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με 49,49% των ψήφων και ο βασικός αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει 44,49%, με το 91,93% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί. Το αποτέλεσμα –αν επιβεβαιωθεί πως είναι το τελικό– σημαίνει πως θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 28η Μάη.

 

Τόσο ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσαν και οι δύο βέβαιοι για τη νίκη.

Απόλυτο φαβορί ο Ερντογάν

 

Η γενική εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι το απόλυτο φαβορί για να κερδίσει τον δεύτερο γύρο και να ανανεώσει τη θητεία του κλείνοντας έτσι 25 χρόνια στην ηγεσία της Τουρκίας. Αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν δείχνει να έχει συγκεντρώσει γύρο του το ακροατήριό του, ενώ όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, υπάρχει και μία μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων που θα πάνε με τον νικητή.

Ο Ερντογάν, δήλωσε πεπεισμένος μέσα στη νύχτα πως «θα υπηρετήσει τη χώρα για ακόμη πέντε χρόνια». Διαβεβαίωσε πως είναι «καθαρά μπροστά», ότι έχει προβάδισμα 2,6 εκατομμυρίων ψήφων, αλλά έτοιμος να «σεβαστεί» το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, αν απαιτείται. «Δεν ξέρουμε ακόμη αν οι εκλογές τερματίστηκαν με αυτόν τον πρώτο γύρο αλλά αν ο λαός επέλεξε να γίνει δεύτερος γύρος, θα το σεβαστούμε», είπε.

Από την άλλη ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αμφισβήτησε τα αποτελέσματα, υποστηρίζοντας πως αποκρύπτεται μέρος των ψήφων υπέρ του από τα συστήματα της YSK. «Εμποδίζετε τη βούληση του λαού της Τουρκίας. Αλλά δεν θα μπορέσετε να εμποδίσετε αυτό που θα γίνει, δεν θα δεχτούμε ποτέ τετελεσμένα», είπε ο Κιλιτσντάρογλου. Υποσχέθηκε πως «θα νικήσουμε οπωσδήποτε στον δεύτερο γύρο», επικαλούμενος την «ανάγκη της κοινωνίας για αλλαγή».

Ο υποψήφιος που ήρθε τρίτος, ο Σινάν Ογάν, πρώην βουλευτής του ακροδεξιού εθνικιστικού MHP, που έλαβε το 5% των ψήφων, ετοιμάζεται να τις παζαρέψει, αλλά δεν ξεκαθάρισε με ποιον.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, «Reuters»)