ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ-Ολόθερμες ευχές για χαρούμενες γιορτές και μια ευτυχισμένη νέα χρονιά!

46

Ολόθερμες ευχές για χαρούμενες γιορτές και μια ευτυχισμένη νέα χρονιά!

Θέμα της φετινής Χριστουγεννιάτικης κάρτας του δήμου Σικυωνίων είναι η χιονισμένη Λίμνη Δόξα, με το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου (παλαιομονάστηρο) και την Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου στο βάθος, στην πλαγιά του βουνού.
Λίγα λόγια για την περιοχή
Η λίμνη Δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων, η οποία βρίσκεται στην Αρχαία Φενεό του Δήμου Σιυωνίων Κορινθίας. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Τροφοδοτείται κυρίως από τον χείμαρρο Δόξα, ενώ αποτελεί πλέον ένα σημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου.
Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου (Παλαιομονάστηρο)
Πρόκειται για το παλαιότερο χριστιανικό θρησκευτικό κτίσμα στο οροπέδιο του Φενεού το οποίο πλέον βρίσκεται στο μέσον της λίμνης Δόξα. Το ναΐδριο ήταν το καθολικό του πρώτου μοναστηριού που χτίστηκε στο κάμπο του Φενεού, τον 13ο αιώνα  μ.Χ. και ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο. Όταν τον 17ο αιώνα (1693), η λίμνη Φενεού κατέκλυσε ολόκληρο τον κάμπο, οι μοναχοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το αρχικό μοναστήρι και να χτίσουν νέο ψηλότερα, εκεί που τα νερά του Όλβιου και του ποταμού Δόξα δεν έφταναν να προξενήσουν ζημιές. Ωστόσο, στην αρχική θέση παρέμεινε άθικτο στους αιώνες το καθολικό της παλιάς μονής, το οποίο μόλις αφιερώθηκε το 1991 στον Άγιο Φανούριο.   Παράλληλα, η κατασκευή της τεχνητής λίμνης Δόξα και ο σεβασμός στο βυζαντινό εκκλησάκι, δημιούργησαν ένα ξεχωριστό τοπίο: Μια στενή λωρίδα γης που καταλήγει σε μια νησίδα και πάνω σ’ αυτήν διατηρείται άθικτο το εκκλησάκι, το οποίο πλέον χαρακτηρίζεται ως το «Ποντικονήσι της Κορινθίας».
Η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου
Η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στις νότιες απολήξεις των κορυφών του Χελμού, σε υψόμετρο 900 μέτρων, με μοναδική θέα προς τη λίμνη «Δόξα», πνιγμένη από ένα πυκνό δάσος δρυών, ελάτης και άλλων φυλλοβόλων και κωνοφόρων δέντρων. Πρόκειται για ένα μοναδικό βυζαντινό μνημείο, που χτίστηκε το 1693, ανακαινίσθηκε εκ θεμελίων, λόγω πυρκαγιάς, το 1754 και έχει κηρυχθεί προστατευόμενο με απόφαση της 6ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Λίγο πριν την έναρξη της Επανάστασης από το μοναστήρι πέρασε ο Παπαφλέσσας, στην πορεία του για την συνέλευση της Βοστίτσας τον Ιανουάριο του 1821 και ξεσήκωσε τους μοναχούς και τους οπλαρχηγούς της Κορινθίας που συγκεντρώθηκαν εκεί, με τους πύρινους λόγους του. Από έγγραφο της μονής μαθαίνουμε πως το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Φενεού πρόσφερε στον Αγώνα 9.500 γρόσια, 15 οκάδες ασήμι, 500 γιδοπρόβατα, 15 βοϊδογέλαδα, 8.000 μπάτσες κρασί και 950 οκάδες σιτάρι. Κι όταν η Επανάσταση κινδύνεψε με την προέλαση του Ιμπραήμ και το προσκύνημα, το Μοναστήρι και πάλι στάθηκε φύλακας του αγώνα για την Ελευθερία. Ο αρχιστράτηγος του Μοριά, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, το έκανε στρατηγείο του και έστησε το στρατόπεδό του στον κάμπο του Φενεού, οργανώνοντας τις άμυνες για το Μέγα Σπήλαιο και όποιες άλλες περιοχές απειλούνταν και τιμωρώντας προδότες και προσκυνημένους με φωτιά και τσεκούρι.
Σήμερα, ο επισκέπτης που θα φτάσει στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, θα βρει ένα ήσυχο και ειδυλλιακό τοπίο, που τίποτα δεν αφήνει να εννοηθεί για την επαναστατική ιστορία του, τους αγώνες, το πάθος για ελευθερία και τις θυσίες που έγιναν γι’αυτήν. Από τους εξαιρετικούς εξώστες με τζαμαρίες που διαθέτει το αρχονταρίκι, μπορεί να απολαύσει, όλες τις εποχές, ένα αξέχαστο θέαμα: Τη λίμνη Δόξα σε πρώτο πλάνο με το «ποντικονήσι» ξωκλήσι του Αγίου Φανουρίου και ολόκληρο το οροπέδιο του Φενεού στο φόντο. Τις σκουροπράσινες πλαγιές των Αροανίων και τη γυμνή πέτρινη κορυφή της Ντουρντουβάνας που σκίζει το στερέωμα. Τις κατάφυτες και ομαλές πλαγιές της Ζήρειας κι ακόμη μακρύτερα τις κορφές του Σαϊτά και του Ολίγυρτου. Στο ζεστό σαλόνι του ξενώνα, οι φιλόξενοι μοναχοί θα περιποιηθούν τον κάθε επισκέπτη με το ξεχωριστό έδεσμα που παράγουν μόνοι τους: Μυρωδάτο, εύγευστο γλυκό τριαντάφυλλο. Συνοδευόμενο πάντα από δροσερό νερό και εγκάρδιο χαμόγελο, την επιτομή της φιλοξενίας!


ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

Γ. Γεννηματά 2, Κιάτο Κορινθίας, ΤΚ 20200
τηλ. 2742 360 100