ΕΝΦΙΑ: Τέλος χρόνου για «κούρεμα» έως 90%

32

ΕΝΦΙΑ: Τέλος χρόνου για «κούρεμα» έως 90% του νέου λογαριασμού.Την έκπτωση δικαιούνται όσοι έχουν…

Την έκπτωση δικαιούνται όσοι έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.

«Παράθυρο» για μικρότερες επιβαρύνσεις στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ ανοίγουν σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων δύο προθεσμίες – κλειδιά που τρέχουν από 1ης Μαρτίου και αφορούν την υποβολή αίτησης για τις ασφαλισμένες κατοικίες και τις διορθώσεις στοιχείων στο Ε9.

Ειδικότερα με βάση το χρονοδιάγραμμα:

– Σήμερα το βράδυ κλείνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου οι φορολογούμενοι που το 2023 είχαν ασφαλιστήρια συμβόλαια για τις κατοικίες μπορούν να αιτηθούν έκπτωση στο φόρο έως 10% καθώς και όσοι διαπίστωσαν λάθη η παραλείψεις στην αρχική αίτηση και θέλουν να τα διορθώσουν για να μη χάσουν την απαλλαγή.

Ειδικά φέτος την έκπτωση δικαιούνται όσοι έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα και αναγραφόμενη στα συμβόλαια ασφαλισμένη αξία των κύριων και βοηθητικών χώρων είναι τουλάχιστον 900 ευρώ το τ.μ. των κύριων και βοηθητικών χώρων. Το ποσοστό μείωσης είναι κλιμακούμενο ανάλογα με τη διάρκεια ασφάλισης και για ολόκληρο το έτος ανέρχεται σε 10%, για 9 μήνες 7,5%, για έξι μήνες 5% και για τρεις μήνες 2,5% ενώ δεν παρέχεται μείωση για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών.

Όταν υπάρχει σε ασφαλισμένη κατοικία ο φορολογούμενος που στο όνομα του έχει εκδοθεί το συμβόλαιο θα πρέπει να δηλώσει τους ΑΦΜ των υπολοίπων συνιδιοκτητών οι οποίοι με τη σειρά τους αφού ειδοποιηθούν από την ΑΑΔΕ θα πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστή αίτηση συσχετίζοντας το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την κατοικία.

ΕΝΦΙΑ: Τέλος χρόνου για «κούρεμα» έως 90% του νέου λογαριασμού

Σε περίπτωση πολυκατοικιών με ένα συμβόλαιο για όλα τα διαμερίσματα ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να δηλώσει στη πλατφόρμα όλους τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών κάνοντας αυτή τη διαδικασία ξεχωριστά για τον καθένα ενώ όταν το συμβόλαιο δεν εμφανίζεται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ η δεν αναφέρονται όλες οι καλύψεις για φυσικές καταστροφές η τα στοιχεία είναι λανθασμένα ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρεία για να αποστείλει το συμβόλαιο στην ΑΑΔΕ ή να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις.

– Την ερχόμενη Παρασκευή 8 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για τους φορολογούμενους που θα διαπιστώσουν λάθη, κενά η παραλείψεις στα στοιχεία για την ακίνητη περιουσία τους και θα πρέπει να τα διορθώσουν υποβάλλοντας τροποιητική δήλωση Ε9 καθώς και για μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση από όσους αγόρασαν ή απέκτησαν κάποιο ακίνητο με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά κάποιο ακίνητο καθώς και όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή στα εγγόνια τους.

Σημειώνεται ότι τα λάθη που αυξάνουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ έχουν να κάνουν με την επιφάνεια του ακινήτου, τον όροφο, την παλαιότητα, το είδος των εμπράγματων δικαιωμάτων, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα κενά και ημιτελή κτίσματα καθώς και το είδος των κτισμάτων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων.

Προσοχή! Για τυχόν διορθώσεις στοιχείων από το 2013 θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγραφεί ο αριθμός παροχής ρεύματος σε κτίσματα με πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ενώ από το 2014 και μετά ανάλογα με το είδος της μεταβολής θα πρέπει να συμπληρωθούν υποχρεωτικά τα στοιχεία συμβολαίων όπως ο αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου και ο ΑΦΜ συμβολαιογράφου. Οι φορολογούμενοι μετά την ολοκλήρωση των διορθώσεων της περιουσιακής τους κατάστασης και πριν προχωρήσουν σε οριστική υποβολή της δήλωσης θα πρέπει να ελέγξουν το πως έχει διαμορφωθεί η εικόνα στο Ε9 μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

Δείτε επίσης:

Βιάστηκε ο Βασίλης Νανόπουλος να”προεξοφλήσει” τις προθέσεις του Νίκου Σταυρέλη και εκτέθηκε…

Πηγή