Η MNHMH ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΜΟΝΗ ΠΟΥΛΙΤΣΑΣ-ΦΩΤΟ

781

Στην Ι. Μονή Αγίου Αθανασίου, στην Πουλίτσα Κορινθίας, λειτούργησε σήμερα Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023, ανήμερα της εορτής των Αγίων Ιεραρχών Αθανασίου του Μεγάλου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος πλαισιούμενος από τονΠνευματικό της Ι. Μονής Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας και Ηγούμενο της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά», τον Οσ. Ιερομ. π. Παντελεήμονα Λιλιόπουλο, αδελφό της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά» και τους Διακόνους του.

Στο κήρυγμα του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην συνήθεια των ανθρώπων να χαρακτηρίζουν κάποιους άλλους ανθρώπους ως «Mεγάλους» εξαιτίας των υψηλών επιτευγμάτων τους, που καθόρισαν την βιωτή τους. Το Ιερό Ευαγγέλιο αναφέρει χαρακτηριστικά: «ὃςδ᾿ἂνποιήσῃκαὶδιδάξῃ, οὗτος μέγας κληθήσεταιἐντῇβασιλείᾳτῶνοὐρανῶν» (Ματθ. ε’ ,19). Ο Άγιος Αθανάσιος,πιστός στην Ευαγγελική εντολή, αγωνίστηκε σκληρά με την προσευχή και πρωτοστάτησε με την συμμετοχή του στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο και το πλούσιο συγγραφικό του έργοστο να γνωρίσουν οι άνθρωποι την Ορθή Πίστη στον Ιησού Χριστό και γι᾿ αυτό η Εκκλησία τον ονόμασε «Μέγα» και «Στύλο» της Ορθοδοξίας.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί με θερμούς λόγους στους Ιδρυτές της Ιεράς Μονής μακαριστούς Αρχιμ. π. Προκόπιο Μερτύρη καιΓερόντισσα ΘεοφανίαΚοσιώνη, οι οποίοι κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια προκειμένου σήμερα να υπάρχει αυτή η Ιερά Μονή, να καλλιεργείται η Πίστη και να ωφελούνται ψυχικά τόσο οι Μοναχές όσο και οι Πιστοί και συνεχάρη τους προσκυνητές, τον Υφυπουργό κ. Νικόλαο Ταγαρά και τον Δήμαρχο Βέλου – Βόχας κ. Αννίβα Παπακυριάκοπου προσήλθαν να τιμήσουν τον Άγιο.Ολοκλήρωσε την σύντομη ομιλία του συγχαίροντας θερμά τον Υφυπουργό κ. Νικόλαο Ταγαρά, ο οποίος επί πολλά έτη ευλαβείται την συγκεκριμένη Ι. Μονή και την Αδελφότητά της αλλά και σεβόμενος το έργο της Εκκλησίας μας και εκτιμώντας τους αγώνες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας με το επιτελείο του,ως και Μηχανικός,εκπόνησε «ώριμες» μελέτες γιατην επικείμενη έναρξη σημαντικών έργων στην Τοπική μας Εκκλησία,όπως το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο, τα Γεύματα Αγάπης, η Εκκλησιαστική Βιβλιοθήκη κ.ά. πουφανερώνουν την Πίστη του στον Θεό και την αγάπη του για την Εκκλησία και τον Τόπο μας προσφέροντας έργα «ζωής»,που ωφελούν την Κορινθία μας και τους κατοίκους της.