Κομμάτια λάβας σε μέγεθος κτιρίου – Εικόνες που κόβουν την ανάσα στη Λα Πάλμα-βίντεο

158

Κομμάτια λιωμένης λάβας στο μέγεθος τριώροφου κτιρίου κατρακύλησαν στην πλαγιά ενός λόφου στο ισπανικό νησί Λα Πάλμα την Κυριακή, ενώ μια σειρά σεισμικών δονήσεων ταρακούνησαν το έδαφος τρεις εβδομάδες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου.

Καταγράφηκαν 21 σεισμικές κινήσεις την Κυριακή, με τη μεγαλύτερη να υπολογίζεται στους 3,8 βαθμούς, σύμφωνα με το ισπανικό γεωλογικό ινστιτούτο ING και όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Τα κομμάτια καυτού μάγματος κύλησαν στην πλευρά του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα και είχαν το μέγεθος κτιρίου τριών ορόφων, ανέφερε το ισπανικό Ινστιτούτο Γεωλογίας και Ορυχείων.

Από σήμερα Δευτέρα, μέλη του ισπανικού Ναυτικού θα βοηθήσουν στον καθαρισμό της ηφαιστειακής τέφρας που καλύπτει μεγάλο τμήμα του νησιού, δήλωσε η υπουργός Άμυνας Margarita Robles στη διάρκεια μιας επίσκεψης την Κυριακή.

Η λάβα, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 1.240 βαθμούς Κελσίου, κατέστρεψε τα ελάχιστα τελευταία κτίρια που παρέμεναν όρθια στο χωριό Todoque.

Τα ποτάμια λάβας έχουν καταστρέψει 1.186 κτίρια από την έκρηξη του ηφαιστείου που έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου.

Η λάβα έχει απλωθεί σε 1.218 στρέμματα γης και περίπου 6.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους στη Λα Πάλμα, η οποία έχει περίπου 83.000 κατοίκους.