Κορωνοϊός: Επικίνδυνη κυβερνητική παραπληροφόρηση για το χατίρι των εφοπλιστών

501

Την Κυριακή 2 Αυγούστου γράψαμε: Κορωνοϊός: «Ατομική ευθύνη» των «αρίστων» η εγκληματική εξυπηρέτηση των εφοπλιστών. Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αύξηση της πληρότητας των πλοίων στο 80% από το 60% (και 85% από το 65% για τα πλοία που διαθέτουν καμπίνες).

Την επόμενη μέρα, Δευτέρα 3 Αυγούστου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι επιβάτες πρέπει να φοράνε μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων, αφού αύξησε την πληρότητα (80-85%). Χαρακτηρίσαμε επικίνδυνη υποκρισία την απόφαση της κυβέρνησης, διότι από τη μια διακινδυνεύει την υγεία των επιβατών των πλοίων για χάρη των εφοπλιστών και των κερδών τους και από την άλλη αποφασίζει τη χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μόλις την Πέμπτη 30 Ιουλίου, λίγα 24ωρα πριν τη δημοσιοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης για αύξηση της πληρότητας των πλοίων, είχε δηλώσει στον ANT1 (στο βίντεο εδώ παρακάτω μετά το 11.30):

«Δεν αυξήθηκε η πληρότητα των πλοίων. Μάλιστα, συζητήθηκε πριν δέκα μέρες στην επιτροπή και η επιτροπή απέρριψε το αίτημα. Και μάλιστα επειδή σιγά – σιγά υπάρχει κίνηση προς τα νησιά έχουμε καταλήξει να υπάρχει μαύρη αγορά στα εισιτήρια. (…) Έχουν φτάσει δηλαδή στα όρια τους οι πληρότητες των πλοίων. Δεν μπορούν για τον Αύγουστο. Μου λένε οι ακτοπλοϊκές ότι δεν έχουν εισιτήρια να πουλήσουν πια. Παρ’ όλα αυτά η υγειονομική επιτροπή – κι εμείς ακολουθούμε αυτό που μας λέει – είναι αυστηρή: Δεν θα αυξηθεί η πληρότητα μέχρι νεωτέρας».

Να σημειωθεί ότι τα κρούσματα κορωνοϊού χώρα συνεχίζουν να έχουν ραγδαία αύξηση. Σήμερα ανακοινώθηκαν 153 νέα κρούσματα για το τελευταίο 24ωρο.

Ο κύριος Θεοχάρης εμφανίστηκε σήμερα, Πέμπτη 6 Αυγούστου, στον ΣΚΑΪ και ρωτήθηκε για τη δήλωση του, με τη διευκρίνηση πως τα κρούσματα ανέβαιναν και τη σημείωση πως ξαφνικά η πληρότητα των πλοίων αυξήθηκε στο 80-85%. Ο υπουργός Τουρισμού απάντησε (στο βίντεο μετά το τέλος του κειμένου μετά το 3.40):

«Αυτό ίσως είναι μια παρεξήγηση. Ήμασταν στο στούντιο κι έγινε μια ερώτηση γιατί ανεβάσαμε την πληρότητα. Εγώ είπα λοιπόν γιατί δεν έχει ανέβει η πληρότητα, όχι ότι δεν θα αυξηθεί. Ίσως έγινε μια παρανόηση εκεί πέρα».

Μια ματιά στη δήλωση του κυρίου Θεοχάρη την Πέμπτη 30 Ιουλίου φτάνει για να καταλάβει κανείς εάν έγινε παρεξήγηση ή παρανόηση ή να διαπιστώσει ότι ο υπουργός απλά προσπάθησε να «μαζέψει» τη δήλωση του.

Πάμε παρακάτω. Ο υπουργός Τουρισμού κλήθηκε να απαντήσει εάν οι πλοιοκτήτες ζήτησαν την αύξηση της πληρότητας και ισχυρίστηκε (στο βίντεο μετά το τέλος του κειμένου μετά το 4.35):

«Δεν ισχύει κάτι τέτοιοΕάν υπάρχει κάποιος που το ζητούσε είναι οι πολίτες. Είχαμε φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο υπήρχαν άνθρωποι και εγκλωβισμένοι στα νησιά. Δεν μπορούσαν να φύγουν, δεν έβρισκαν εισιτήρια. Υπήρχε, είναι σίγουρο, μία αναταραχή. Το βλέπαμε γιατί μας παίρναν και στο υπουργείο και μας λέγανε βοηθήστε μας να βρούμε εισιτήριο».

Μάλιστα. Όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του κυρίου Θεοχάρη, δέχεται ερωτήσεις και από επιβάτες, αλλά και από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Υπενθυμίζουμε ότι στη δήλωση της 30ης Ιουλίου είπε: «Μου λένε οι ακτοπλοϊκές ότι δεν έχουν εισιτήρια να πουλήσουν πια. Παρ’ όλα αυτά η υγειονομική επιτροπή – κι εμείς ακολουθούμε αυτό που μας λέει – είναι αυστηρή: Δεν θα αυξηθεί η πληρότητα μέχρι νεωτέρας». Αυτό δεν το ξέχασε μετά την απόφαση της κυβέρνησης…

Πάντως – το επαναλαμβάνουμε – αν η κυβέρνηση ήθελε θέσεις για τους πολίτες στα πλοία υπήρχε λύση χωρίς διακινδύνευση της υγείας τους: Αύξηση των δρομολογίων (είτε με περισσότερα πλοία, είτε με περισσότερα δρομολόγια είτε και τα δύο).  Κάτι τέτοιο, όμως, φέρνει λιγότερα κέρδη για τους εφοπλιστές, οπότε αποφασίστηκε η επικίνδυνη και εγκληματική αύξηση της πληρότητας των πλοίων.

Η προσπάθεια του υπουργού Τουρισμού να αποδώσει σε παρεξήγηση τη δήλωση του περί μη αύξησης της πληρότητας και να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης είναι δικό του θέμα. Μπορεί να εκτίθεται, διότι η σύγκριση των δηλώσεων δείχνει τι είπε και τι δεν είπε, αλλά είναι δικαίωμα του.

Υπάρχει, όμως, κάτι άλλο που αφορά την υγεία όλων μας, σε σχέση με τον κορωνοϊό στις δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού στη συνέχεια (στο βίντεο μετά το τέλος του κειμένου μετά το 5ο λεπτό):

«Τα πλοία, σε γενικές γραμμές – δεν είναι όλα τα πλοία έτσι – έχουν ανοιχτούς χώρους. Έχουν τα καταστρώματα. Υπάρχει και η μάσκα. Το ζήτημα δεν είναι τόσο ένας συγχρωτισμός για 2-3 ώρες, όσο εάν τηρούμε τους κανόνες και εάν βλέπουμε τον υπόλοιπο κόσμο γύρω μας ως ένα κόσμο ο οποίος δυνητικά μπορεί να έχει τον φορέα».

Αλήθεια, κύριε Θεοχάρη; «Το ζήτημα δεν είναι τόσο ένας συγχρωτισμός για 2-3 ώρες»; Τότε γιατί λαμβάνονται τα μέτρα κατά του συγχρωτισμού; Η υγειονομική επιτροπή, άραγε, έχει τέτοια θέση; Εμείς δεν έχουμε καταλάβει κάτι τέτοιο.

Αυτά που λέτε, με βάση όσα έχουν δημοσιοποιήσει επιστήμονες (και της υγειονομικής επιτροπής στην Ελλάδα), είναι αντιεπιστημονικά κι επικίνδυνα.

Μήπως έγινε πάλι κάποια «παρεξήγηση», όπως με την προηγούμενη δήλωση της; Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Θα μπορούσε να σας παρεξηγήσει κάποιος και να υποστηρίξει ότι εκφράζετε αντιεπιστημονικές απόψεις, για να δικαιολογήσετε την απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση της πληρότητας των πλοίων για το χατίρι και τα κέρδη των εφοπλιστών. 

Αλήθεια, αυτό που είπατε είναι θέση της κυβέρνησης; Υπουργός της είστε.  

Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη  Χρυσοχοΐδη η κυβέρνηση θα λάβει, σε σχέση με τον κορωνοϊό, «όλα τα νόμιμα μέτρα ώστε να μην απειληθεί η δημόσια υγεία από παραπληροφόρηση ή θεωρίες συνωμοσίας που έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο». Η δήλωση του υπουργού Τουρισμού δεν εμπίπτει στην παραπληροφόρηση;…

Το θέμα προφανώς είναι πέρα από τις αρμοδιότητες του Μ.  Χρυσοχοΐδη. Είναι πολιτικό και κοινωνικό και αφορά την υγεία όλων μας. Ας αποφασίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη εάν η εγκληματική εξυπηρέτηση των εφοπλιστών, με την αύξηση της πληρότητας στο 80-85%, θα φτάσει μέχρι και την υιοθέτηση επικίνδυνων «θεωριών» παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό.

***

imerodromos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ