Η Αθήνα κάνει διάλογο, αλλά «δεν κάνει»…

148

Σε μια συντονισμένη επιχείρηση πλήθος ΜΜΕ  (που πέρα από τα ταξικά συμφέροντα που υπηρετούν έχουν και «προίκα» τα χρήματα της λίστας Πέτσας) κάνουν λόγο καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας για να δήθεν «αναδίπλωση» και «στροφή» του ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Τι επικαλούνται; Τη νέα δήλωση του. Όμως και σ’ αυτή επαναλαμβάνει ξεκάθαρα ότι Ελλάδα και Τουρκία πραγματοποιούν «τεχνικές συνομιλίες» στο ΝΑΤΟ!

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των …«αμερόληπτων» ΜΜΕ οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της λυκοσυμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, όχι μόνο επιβεβαιώνουν ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και ότι παράλληλα με το ΝΑΤΟ και η ΕΕ (με μπροστάρη τη Γερμανία) «σπρώχνουν» επώδυνους συμβιβασμούς και επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά.

Σε συνέντευξη που έδωσε την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε ότι οι τεχνικές συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας, με στόχο την αποκλιμάκωση («de-escalation»), είναι σε εξέλιξη. «Οι συναντήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, πραγματοποιούνται σε στρατιωτικό επίπεδο», σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ, και πρόσθεσε: «Δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία για αυτό το μηχανισμό, ακόμη». Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι οι συνομιλίες «προορίζονται να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαμεσολάβηση για αποκλιμάκωση».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, αποκαλύπτοντας τη διπλή παρέμβαση τόσο του ΝΑΤΟ, όσο και της ΕΕ, σημείωσε: «Είναι σημαντικό να διαφοροποιηθούν οι τεχνικές συζητήσεις, από τις διαπραγματεύσεις που προσπαθεί να ξεκινήσει η Γερμανία. Οι Γερμανικές προσπάθειες, τις οποίες στηρίζω και εγώ, επικεντρώνονται στο να ξεκινήσει διάλογος για τη βάση του προβλήματος, για τη διαφωνία μεταξύ των συμμάχων για τις διαχωριστικές γραμμές και τις ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που κάνει το ΝΑΤΟ είναι να αποκλιμακώσει την ένταση, καθώς έχουμε συγκέντρωση μεγάλου αριθμού πολεμικών πλοίων στην περιοχή και πρέπει να υπάρχει μηχανισμός αποκλιμάκωσης». 

Αυτές τις τοποθετήσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ «βάφτισαν» αναδίπλωση μέρος ΜΜΕ της χώρας σε μια προσπάθεια να βάλουν «πλάτη» για:

– Να συγκαλύψουν την τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η  οποία κάτω από τη σκέπη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχει ξεκινήσει «διάλογο» με την Άγκυρα σε μια περίοδο που τα Τουρκικά πλοία έχουν εγκατασταθεί εδώ και 25 μέρες εντός της ελληνικής υφαλοκριπίδας.

   — Να «εξαγνίσουν» στα μάτια του ελληνικού λαού τον Στόλτεμπεργκ του ΝΑΤΟ που αναγγέλλει ελληνοτουρκικό “διάλογο” κάνοντας πλάτες στην Αγκυρα για την “ντε φάκτο” κατοχύρωση “ζωτικού χώρου” δια των προκλήσεών της, παρέχοντάς της ΝΑΤΟική νομιμοποίηση και μάλιστα με τη σφραγίδα του ελληνικού κράτους!

«Βούτυρο στο ψωμί» της Τουρκικής προκλητικότητας οι ΝΑΤΟικές ανακοινώσεις

Τις συνομιλίες επιβεβαίωσε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέροντας: «Ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε έρθει σε επαφή με τα δύο μέρη και είχε πάρει το πράσινο φως απ’ αυτά πριν ανακοινώσει τις συνομιλίες»

Ο ίδιος βέβαια έσπευσε να αξιοποιήσει ταυτόχρονα τους ΝΑΤΟϊκούς χειρισμούς για να προβάλει τις παράνομες απαιτήσεις της Τουρκίας και να οξύνει το κλίμα: «Αυτός που πιστεύει πως έχει δίκιο δεν αποφεύγει τον διάλογο. Η Ελλάδα γνωρίζει πως έχει άδικο. Οι ευρωπαϊκές χώρες το γνωρίζουν επίσης. Είμαστε πάντα έτοιμοι για διάλογο, αλλά χωρίς προϋποθέσεις».

Η ελληνική κυβέρνηση κάνει διάλογο, αλλά «δεν κάνει»…

Τις αναφορές του ΓΓ του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε και η ελληνική κυβέρνηση παρότι επιχείρησε να τις εμφανίσει σαν …«πρόταση» και όχι σαν μια εν εξέλιξη διαδικασία.

Συγκεκριμένα διπλωματικές πηγές ανέφεραν ειδικότερα:

O Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της  συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως «συνομιλίες» μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ευχής έργο θα ήταν να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο ( και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει.

imerodromos.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ