Τσίπρας: Νέο «όχι» σε κυβέρνηση ηττημένων – Ποιους εξαιρεί από την πρόταση συνεργασίας, τι είπε για Πολάκη

2555

Οσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τις εκλογές

Απέκλεισε ο Αλέξης Τσίπρας, το ενδεχόμενο να επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί δεύτερο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι οι πολίτες δεν θα λάβουν υπόψη τους τα γκάλοπ.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο κ. Τσίπρας, επανέλαβε, πως εάν δεν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα κι αν απέχει μόλις μισή μονάδα από τον νικητή των εκλογών, δεν θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Παράλληλα εκφράζει την άποψη ότι η απλή αναλογική μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμη κυβέρνηση συνεργασίας και προσθέτει: «Δεν μπορώ να φανταστώ ποιο προοδευτικό κόμμα και με ποια επιχειρήματα θα αναλάβει την ευθύνη και το κόστος να πει «όχι». Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη και το κόστος, με οποιοδήποτε πρόσχημα, να οδηγήσει τη χώρα στις δεύτερες και τρίτες εκλογές που επιδιώκει η ΝΔ».

Σε ποιους απευθύνεται η πρόταση συνεργασίας

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η πρόταση για συνεργασία, «δεν εξαιρεί κανέναν, πέραν της Ν.Δ., του κ. Βελόπουλου και φυσικά της Ακροδεξιάς. Αλλά, πέρα από τα κόμματα, απευθύνεται πρώτα και κύρια σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Στην κοινωνική πλειοψηφία που απαιτεί απαλλαγή από το καθεστώς της Δεξιάς και πολιτική αλλαγή. Οι πολίτες με την ψήφο τους θα κρίνουν ποιοι και πώς θα κυβερνήσουν τη χώρα. Και οι ηγεσίες των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα κοινό πρόγραμμα αλλαγής και προόδου από τη μια, και στην περιπέτεια μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης από την άλλη. Την οποία, επαναλαμβάνω, επιδιώκει και έχει προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης».

Ερωτηθείς για τον Παύλο Πολάκη, απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα δημοκρατικό και πολυσυλλεκτικό: «Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες απόψεις και το ίδιο ύφος» τονίζει, προσθέτοντας ότι το να αναγνωρίζει κανείς λάθη και μάλιστα δημόσια, να τα ξεχωρίζει από τις προθέσεις και να βλέπει τις αρνητικές επιπτώσεις τους στη συλλογική  δράση, είναι πράξη στοιχειώδους ευθύνης.

«Και είναι πολύ πιο ουσιαστική από μία υποκριτική συγγνώμη» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Θα διατηρήσουμε τον φράχτη στον Εβρο

Ερωτηθείς για τον φράχτη στον Έβρο, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά ότι δεν είναι λύση στο μεταναστευτικό και συμπληρώνει: «Προφανώς και θα τον διατηρήσουμε, αλλά δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτό. Θα διεκδικήσουμε την προστασία των συνόρων μας στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου».

Πιο αναλυτικά αναφέρει: «Ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε τον φράχτη στον Εβρο κατά παραγγελία του Αμερικανού επικοινωνιακού συμβούλου του, ακριβώς όπως ο Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, για να στήσει άλλη μια παράσταση πατριδοκαπηλίας. Μιας και μιλάμε για Αμερική όμως, να του θυμίσω τα λόγια του Αβραάμ Λίνκολν. Μπορείς να κοροϊδέψεις πολλούς ανθρώπους μία φορά ή λίγους ανθρώπους συνέχεια. Δεν μπορείς όμως να τους κοροϊδεύεις όλους για πάντα.

Ο φράχτης, λοιπόν, μπορεί να συμβάλλει σε ορισμένα σημεία στον Εβρο, αλλά προφανώς δεν είναι η λύση στο μεταναστευτικό. Δημιουργεί, δε, επιπλέον θέματα που αφορούν τον έλεγχο του ελληνικού εδάφους μεταξύ του φράχτη και των ελληνοτουρκικών συνόρων

. Προφανώς και θα τον διατηρήσουμε, αλλά δεν θα μείνουμε σε αυτό. Θα διεκδικήσουμε την προστασία των συνόρων μας στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, με μια νέα Συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου που θα διαμοιράζει με δίκαιο και αναλογικό τρόπο τους αιτούντες άσυλο, με νόμιμες οδούς επανεγκατάστασης από την Τουρκία προς την Ε.Ε. Και με μια νέα ευρωτουρκική συμφωνία που να εξασφαλίζει με ακόμη πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η Τουρκία θα κάνει το παν για αντιμετώπιση των διακινητών και θα δέχεται επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο»in.gr