Καταστολή, απελάσεις και άγριο κυνηγητό για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

346
Η κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει το προσφυγικό – μεταναστευτικό, με απελάσεις, μειωμένο έλεγχο για την αίτηση χορήγησης ασύλου (που θα οδηγεί σε «εύκολες» απελάσεις), ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων (με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ) και μεταφορά ανθρώπων από στρατόπεδο σε στρατόπεδο.Αυτό προκύπτει από τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα μετά από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας) με «μοναδικό θέμα συζήτησης την αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών».

Σε σχετική ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, περιγράφονται τα μέτρα της κυβέρνησης.  Χαρακτηριστικό είναι, δε, ότι νωρίτερα σήμερα, σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης, έσπευσε να περιγράψει μέρος των μέτρων: Προέχει, είπε, «η σωτηρία του ελληνικού λαού, σεβόμενοι τους ευρωπαϊκούς νόμους» και πρόσθεσε: «Έρχονται, κάνουν την αίτηση τους (…) και άμεσα, το ταχύτερο δυνατό, σε λίγες μέρες, θα κρίνεται ποιοι μπορούν να είναι πρόσφυγες – αυτοί παίρνουν το χαρτί και πάνε στην υπόλοιπη Ευρώπη – και ποιοι δεν μπορεί να είναι πρόσφυγες. Αυτοί  πρέπει να στέλνονται πίσω» (βίντεο εδώ – μετά το 30’30”).

Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιλαμβάνεται:

– «Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλουμε κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο -σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου- να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε».

«Πάντα» (βέβαια…) «με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας», δηλαδή τη συμφωνία που έχει εγκλωβίσει τους πρόσφυγες και τους  μετανάστες και τους έχει κάνει αντικείμενο γεωπολιτικών εκβιασμών και ανταγωνισμών. Είναι προφανές ότι αυτό το μέτρο έχει στόχο τις απελάσεις και το μειωμένο έλεγχο για χορήγηση ασύλου.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ενισχύει την καταστολή και το κυνηγητό απέναντι σε κατατρεγμένους ανθρώπους με περισσότερη βοήθεια και από το ΝΑΤΟ και άλλους… φιλειρηνικούς οργανισμούς και μηχανισμούς. Στα μέτρα αναφέρονται τα εξής:

– Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση -μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης- του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) -ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λπ.).

 – Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτηση τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η διαδικασία επιστροφής τους».

Εκτός των παραπάνω στις αποφάσεις περιγράφεται μια περιορισμένη και γενικόλογη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από στρατόπεδο σε στρατόπεδο καιυποσχέσεις για τις συνθήκες διαβίωσης:«Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας»,«άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας».

Στο ίδιο πλαίσιο ανακοινώθηκε και η «προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά», όπως και η «στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου).Για το ζήτημα αυτό η Ελλάδα είναι σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

imerodromos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ