“Ανταρσία” Σαμαρά για άδεια διαμονής σε μετανάστες και …

24

“Ανταρσία” Σαμαρά για άδεια διαμονής σε μετανάστες και ιδιωτικά πανεπιστήμια

Κυβέρνηση: Κομματική πειθαρχία (πλην Σαμαρά) στην τροπολογία για μετανάστες – Ιδιωτικά πανεπιστήμια με το άρθρο 28

«Ο μόνος βουλευτής της Ν.Δ. που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Από εκεί και πέρα, για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία σε νομοσχέδια και τροπολογίες, θα ισχύσει και σε αυτήν την ψήφιση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς αν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας κατά την ψήφιση της τροπολογίας για τους μετανάστες.

 

Όπως είπε, δεν υπάρχει καμία απομόνωση του κ. Σαμαρά, ενώ τόνισε ότι σε μια κοινοβουλευτική ομάδα υπάρχει διαχρονικά μια εξαίρεση για τους βουλευτές που είναι πρώην πρωθυπουργοί. «Η Ν.Δ. είναι μεγάλη παράταξη στην οποία ακούγονται πολλές απόψεις όμως υπάρχει μία ενιαία απόφαση» τόνισε.

«Έχουμε μια αρραγή Κ.Ο. που πάντα εκφράζεται αλλά στηρίζει μια σειρά από πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες για το καλό της κοινωνίας» είπε, ενώ σε άλλο σημείωσε ότι «δεν θυμάμαι πιο συμπαγή, πιο αρραγή κοινοβουλευτική ομάδα σε πάρα πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις».

Δείτε επίσης:

Αποκάλυψη : Στα σκουπίδια εμβόλια αξίας 4 δισ. ευρώ για τον …

 

Ερωτηθείς για τις συνέπειες εάν κάποιος βουλευτής δεν ψηφίσει την τροπολογία είπε: «Οι συνέπειες που προβλέπονται σε περίπτωση που υπάρχει μια ψηφοφορία με κομματική πειθαρχία και δεν ακολουθείται η απόφαση της πλειοψηφίας. Είναι αυτονόητες οι επιπτώσεις αλλά δεν νομίζω ότι είμαστε εκεί. Ούτε έχουμε κάποια τέτοια αίσθηση, ούτε κάποια τέτοια πληροφορία. Προφανώς οι κανόνες πρέπει να τηρούνται και όταν δεν τηρούνται υπάρχουν οι αντίστοιχες συνέπειες».

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία έχει κατατεθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, και δίνει τη δυνατότητα τριετούς παραμονής για εργασία, σε μετανάστες που εργάζονται τα τρία τελευταία τρία χρόνια και ως τις 30 Νοεμβρίου στην Ελλάδα, έχουν βεβαίωση από εργοδότη και έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

“Ανταρσία” Σαμαρά για άδεια διαμονής σε μετανάστες και ιδιωτικά πανεπιστήμια

 

Το ζήτημα έχει προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις της κυβέρνησης και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος χαρακτήρισε «λανθασμένη» την τροπολογία και κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει και να επανεξετάσει την στάση της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την κατάθεση αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας.

«Δεν πρόκειται για ελληνοποίηση ή νομιμοποίηση μεταναστών»

Αναφερόμενος στην τροπολογία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ρύθμιση «βάζει τάξη στο καθεστώς όσων αλλοδαπών διαμένουν στην Ελλάδα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και εργάζονται και ενισχύει τη δημόσια ασφάλεια». Όπως τόνισε, «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κανενός είδους ελληνοποίηση, ούτε νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών. Άλλωστε, η Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, έχοντας μειώσει τις ροές και επισπεύδοντας την διαδικασία απονομής ή μη ασύλου στους αιτούντες».

Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι η ρύθμιση που εισάγεται παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών που:

  • διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται,
  • διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023,
  • συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα, και
  • συμπληρώνουν τρία τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

“Ανταρσία” Σαμαρά για άδεια διαμονής σε μετανάστες και ιδιωτικά πανεπιστήμια

«Η ρύθμιση είναι άπαξ – Αφορά 30.000 άτομα»

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «εκτιμάται πως η ρύθμιση αφορά περίπου 30.000 αιτούντες συνολικά, υπολογίζοντας ότι κάθε χρόνο χορηγούνται 6-8.000 άδειες για εξαιρετικούς λόγους σε όσους έχουν συμπληρώσει την επταετία».

Όπως ανέφερε, «η άδεια διαμονής εκδίδεται εάν και εφόσον, εντός αποκλειστικής προθεσμίας μετά την υποβολή της αίτησης, ο αλλοδαπός υποβάλλει στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι έχει ξεκινήσει πραγματικά να εργάζεται και θα ανακαλείται αν αυτός/αυτή δεν εργάζεται. Η άδεια αυτή δεν παρέχει κανένα άλλο δικαίωμα».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μαρινάκης, «η ρύθμιση συνεισφέρει στη διαδικασία ενίσχυσης του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας και διασφαλίζει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, αφού για όλους τους αλλοδαπούς, οι οποίοι θα εισέλθουν σε διαδικασία υποβολής αιτήματος για άδεια διαμονής, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν σε όλους τους απαιτούμενους ελέγχους ασφαλείας πριν την έκδοση της άδειας διαμονής. Η διάταξη προβλέπει τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής επιστροφών και της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης μεταναστών, μέσω του διορισμού εθνικών συντονιστών για τα ζητήματα αυτά».

Τόνισε, δε, ότι η άδεια διαμονής θα εκδίδεται μόνον εφόσον και αφότου ο πολίτης τρίτης χώρας αποδείξει ότι έχει ξεκινήσει να εργάζεται νόμιμα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του εργατικού δικαίου και θα ανακαλείται αν διακοπεί η απασχόληση.

«Επιπλέον, να τονίσουμε το γεγονός πως η ρύθμιση είναι άπαξ, με ισχύ ενός έτους, και δεν αλλάζει σε τίποτα τις πάγιες διατάξεις περί νόμιμης μετανάστευσης, όπως αυτές ισχύουν σήμερα ή διαμορφώνονται με τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης» τόνισε και πρόσθεσε: «Η πολιτική ρύθμισης αποτελεί, άλλωστε, ένα εργαλείο πολιτικής, το οποίο τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και διεθνώς, αξιοποιούν στο πλαίσιο διαχείρισης του μεταναστευτικού πληθυσμού που βρίσκεται στην επικράτειά τους, αλλά και ικανοποίησης των αναγκών των εθνικών αγορών εργασίας σε, ανειδίκευτο, κυρίως, εργατικό δυναμικό».

Γεωργιάδης: Διαχρονικά, επίσημο αίτημα όλων των Αγροτικών Συνεταιρισμών

 

«Δεν αποσύρεται η τροπολογία επανέλαβε από τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας ότι δεν αλλάζει η (αντι)μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Το αίτημα για τη νομιμοποίηση των “εργατών γης” στην Ελλάδα αποτελεί, διαχρονικά, επίσημο αίτημα όλων των Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ελλάδος», δήλωσε στο μεταξύ από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνης Γεωργιάδης, τονίζοντας παράλληλα ότι όλοι οι αγροτικοί φορείς έχουν ερωτηθεί και είναι ενήμεροι πριν κατατεθεί η τροπολογία.

Η σχετική τροπολογία έχει κατατεθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, η ψήφιση του οποίου αναμένεται να διεξαχθεί αύριο.

naftemporiki.gr