O Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης οδηγεί τον Όμιλο της Motor Oil στη «νέα εποχή»

210

Στον πρωτότοκο γιο του ιστορικού ηγέτη Βαρδή Βαρδινογιάννη περνάει η «σκυτάλη» της διαδοχής, στην κραταιά επιχειρηματική οικογένεια, η οποία συγκαταλέγεται στις 50 ισχυρότερες της Ευρώπης, κατέχοντας περιουσιακά στοιχεία 9 δισ. ευρώ

Λένε ότι ο καλύτερος τρόπος για να μπει κάποιος στις μπίζνες είναι να γεννηθεί μέσα σ’ αυτές… Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, πρωτότοκος γιoς του Βαρδή, ευτύχισε να έχει το ξεχωριστό και βαρύτιμο αυτό «εφόδιο». Όμως δεν έμεινε εκεί. Φρόντισε βαθμιαία και επιμελώς, να προσθέσει και πολλά άλλα «βέλη στη φαρέτρα του»: Γνώσεις, εμπειρίες, αφομοιωτική ικανότητα, διοικητικές αρετές, διαπραγματευτική δύναμη, ευθυκρισία, οξυδέρκεια, αναπτυξιακό όραμα. Άλλωστε από μόνο του το… κληρονομικό δίκαιο δεν θα ήταν ποτέ αρκετό για να ανταποκριθεί ο οιοσδήποτε στις εξόχως αυξημένες απαιτήσεις της κραταιάς, επιχειρηματικής οικογένειας. Η οποία μάλιστα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 50 ισχυρότερες της Ευρώπης, έχοντας περιουσιακά στοιχεία που εκτιμάται ότι είναι της τάξεως των 9 δισ. ευρώ…

Σε ηλικία 85 ετών σήμερα ο Βαρδής Βαρδινογιάννης εξακολουθεί να είναι η δεσπόζουσα, εμβληματική μορφή του ομώνυμου ομίλου. Παραμένει εκτελεστικός Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της πετρελαϊκής Motor Oil  που είναι και η «ναυαρχίδα του στόλου» των επιχειρήσεων, όπου δραστηριοποιείται η βαθύπλουτη οικογένεια. Από τη ναυτιλία μέχρι τα Media και από την Ενέργεια μέχρι τους τούς τομείς τραπεζικών επενδύσεων και του τουρισμού. Σε κάθε περίπτωση ο Βαρδής Βαρδινογιάννης είναι εκείνος που έχει το τελικό πρόσταγμα σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις. Παρά ταύτα ο ίδιος «σαν έτοιμος από καιρό» έχει μεριμνήσει να έχει μια αξιόπιστη και αποτελεσματική λύση διαδοχής. Δίνοντας ουσιαστικά τη «σκυτάλη» της συνέχειας στον 56χρονο γιo του Γιάννη Βαρδινογιάννη. Γνωστού και ως «Τζίγγερ». Με το παράξενο ψευδώνυμο να τον ακολουθεί, από τα γεμάτα αδρεναλίνη χρόνια της νιότης του.

Βαρδής Βαρδινογιάννης. Πρόεδρος και CEO της Motor Oil

Μπορεί να φαντάζει απλή και εύκολη, αλλά δεν είναι καθόλου τέτοια η διαδικασία διαδοχής στις μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες του τόπου. Μόλις προχθές ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita ανέφερε ότι ο πιο δύσκολος στόχος των επιχειρήσεων είναι η παράδοση της σκυτάλης στην επόμενη. Γι’ αυτό, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, πάρα πολλοί επιτυχημένοι επιχειρηματίες, απέτυχαν να βρουν διάδοχη κατάσταση για τη συνέχεια.

Στην περίπτωση του ομίλου Βαρδινογιάννη, η διαδοχή έχει διασφαλιστεί. Με το Γιάννη Β. Βαρδινογιάννη να είναι εκείνος που έχει αναλάβει να οδηγήσει τη Motor Oil στη νέα εποχή…

Γιάννης Βαρδινογιάννης. Επιχειρηματίας.
Γιάννης Βαρδινογιάννης. Αντιπρόεδρος του Ομίλου Motor Oil

Το «βάπτισμα του πυρός» το πήρε κατ’ ουσίαν από το 2005, όταν και ανέλαβε μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος, στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο Motor Oil. Από το 2009 διαθέτει και εκτελεστικά καθήκοντα προέδρου. Πλέον, ο ρόλος του είναι διευρυμένος και όλοι στον επιχειρηματικό όμιλο τον θεωρούν ως το νέο φυσικό ηγέτη. Την ίδια ακριβώς εικόνα έχουν και οι άλλοι μεγάλοι επιχειρηματίες που συνομιλούν μ’ αυτόν. Έχοντας μάλιστα αποκομίσει την αίσθηση ότι ανταποκρίνεται πλήρως στις… αυστηρές προδιαγραφές που εκ των πραγμάτων έχει ένας όμιλος με τόσο μεγάλο εκτόπισμα.

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, χειρίζεται ο ίδιος όλες τις κρίσιμες υποθέσεις, λαμβάνοντας όμως υπόψη του και τις βασικές οδηγίες του ιστορικού ηγέτη του ομίλου και πατέρα του Βαρδή, ο οποίος του έχει αμέριστη εμπιστοσύνη. Με την πάροδο των χρόνων, ο… δείκτης αυτονόμησης του Γιάννη Βαρδινογιάννη έχει αυξηθεί, καθώς, πέραν όλων των άλλων, εκείνος είναι που μιλάει για λογαριασμό του ομίλου με κυβερνητικούς αξιωματούχους και πολιτικά στελέχη άλλων κομμάτων .Με εξαιρετική φειδώ όμως όλα αυτά και για πολύ συγκεκριμένα ζητήματα. Αν μάλιστα υπάρξει λόγος επικοινωνεί και με τον Αλέξη Τσίπρα. Είτε με δική του πρωτοβουλία, είτε με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού, όπως σύμφωνα με πληροφορίες συνέβη πρόσφατα…

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, αίσθηση είχε δημιουργήσει η παρέμβαση του Γιάννη Βαρδινογιάννη, στα μέσα Φεβρουαρίου του 2015, σχεδόν αμέσως μετά το σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης Σύριζα-Αν.Έλλ. Τότε, το πρακτορείο Reuters είχε αναφερθεί στον «πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που κηρύσσει τον πόλεμο στους ολιγάρχες». Ο Βαρδινογιάννης, μιλώντας στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, είχε δηλώσει την εμπιστοσύνη του στη νέα κυβέρνηση. Είχε επίσης χαρακτηρίσει βάσιμο το επιχείρημα της κυβέρνησης,» ώστε να επιτεθεί σε ένα συγκεκριμένο καθεστώς, που έχει παίξει σημαντικό ρόλο, στο να επηρεάζει με αρνητικό και διεφθαρμένο τρόπο, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα». Επιπρόσθετα είχε τονίσει, πως «η ιδιοκτησία και η διαχείριση μιας επιτυχημένης επιχείρησης, δε σημαίνει ότι είσαι ολιγάρχης».

Αργότερα βέβαια, και με φόντο τις τηλεοπτικές άδειες, τα «τύμπανα του πολέμου» είχαν ηχήσει διαμορφώνοντας ένα συγκρουσιακό κλίμα ανάμεσα στον όμιλο Βαρδινογιάννη και την κυβέρνηση. To Φθινόπωρο πάντως του 2016 ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ήταν εκείνος που εκπροσώπησε τον όμιλο, δίνοντας απαντήσεις στην εξεταστική επιτροπή της βουλής για τα δάνεια στις επιχειρήσεις των Μedia.

Στο στίβο της αμιγούς επιχειρηματικής δραστηριότητας, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης είναι άνθρωπος των γρήγορων αποφάσεων και της συντονισμένης δράσης. Όσοι γνωρίζουν περισσότερα, λένε ότι είναι λιγομίλητος, αλλά δουλεύει μεθοδικά και πειθαρχημένα. Χωρίς φανφάρες και επικοινωνιακές φιοριτούρες. Τον ενδιαφέρουν πρωτίστως τα αναπτυξιακά βήματα του ομίλου και κυρίως η εξωστρέφειά του, ενώ κατά πάγια πρακτική της επιχειρηματικής οικογένειας, δεν επιθυμεί να εμπλακεί επ’ ουδενί σε δουλειές με το Δημόσιο, ούτε και σε project που σχετίζονται με το τζόγο. Νέοι τομείς δραστηριοτήτων δεν τον αφήνουν αδιάφορο, ούτε και οι προοπτικές συμπράξεων με διεθνείς ομίλους, στη βάση ενός συγκεκριμένου πλάνου.

Πέραν τούτων έχει αρμονική σχέση με τα άλλα τέσσερα αδέλφια του και καλό δίαυλο επικοινωνίας με τα περισσότερα από τα, περίπου 20, πρώτα ξαδέλφια του. Πηγαίνει καθημερινά στα γραφεία του ομίλου, στην Ηρώδου Αττικού, στο Μαρούσι, όπου αυτές τις μέρες αναμένεται να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για την έκδοση εταιρικού ομολόγου από την Coral, που είναι θυγατρική της Motor Oil. Άμεσοι και στενοί του συνεργάτες είναι οι αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι, Πέτρος Τζανετάκης και Ιωάννης Κοσμαδάκης.

Η Motor Oil έχει φτάσει να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 7 δισ. ευρώ, ενώ από το 2009 που η Ελλάδα μπήκε στο «τούνελ» της κρίσης, μέχρι το 9μηνο του 2017, έχει συνολικά καθαρά κέρδη ύψους 1,1 δις ευρώ. Έχοντας μοιράσει καθαρά μερίσματα στους μετόχους, στο ίδιο αυτό χρονικό διάστημα, περίπου 370 εκατ. ευρώ. Η χρηματιστηριακή αξία του εισηγμένου πετρελαϊκού ομίλου είναι στα επίπεδα των 2,1 δις ευρώ. Το 41,5% της Motor Oil είναι στο χαρτοφυλάκιο της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Ποσοστό 5,9% είναι σε εταιρία συμφερόντων των παιδιών του αείμνηστου Θόδωρου Βαρδινογιάννη. Μάλιστα ο Νίκος Θ. Βαρδινογιάννης είναι και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο. Το υπόλοιπο ποσοστό είναι ως επί το πλείστον σε διεθνή Funds, αλλά και σε Έλληνες θεσμικούς και ιδιώτες. Με το συνολικό αριθμό των μετόχων να είναι 9.765.

Ο Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης, που φέρει το όνομα του Ρεθυμινιώτη παππού του, έχει τελειώσει το Κολλέγιο Αθηνών και έχει πάρει Master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το φημισμένο αμερικανικό Vassar College. Λάτρης της ταχύτητας και όντας οδηγός αγώνων, έχοντας κατέκτησε έξι πρωταθλήματα ράλι στην περίοδο 1985-1993. Τότε ήταν που έτρεχε ως «Τζίγγερ», όνομα που είχε δώσει στο …σκύλο του και το οποίο στην αγγλική αργκό σημαίνει μεζούρα για το αλκοόλ. Υπήρξε περιζήτητος εργένης, αλλά το 1996 έβαλε τέλος σε όλα αυτά, καθώς παντρεύτηκε την Σουηδέζα Μελίσσα Γκρόμελ, με την οποία έχουν αποκτήσει τρία αγόρια. Το Βαρδή, τον Ανδρέα και το Νίκο. Ηλικίας σήμερα από 13 έως 22 ετών. Το 1998 και ενώ έκανε κατάδυση στα ανοικτά της Ανάφης, κινδύνευσε σοβαρά και χρειάστηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα σε θάλαμο αποσυμπίεσης, για να γλυτώσει τη ζωή του.

Ως μέλος της ομάδας σκοποβολής του «τριφυλλιού», ο Γιάννης Βαρδινογιάννης γνωρίζει άριστα τα μυστικά για να πετυχαίνει τους στόχους. Κάτι που μάλλον θα του χρειαστεί και στις νέες, επιχειρηματικές στοχεύσεις, που έχει μπροστά του.

mononews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ