Ο τελευταίος λογαριασμός του 2017: Πώς θα πληρώσετε με άτοκες δόσεις – Τι μπορείτε να γλιτώσετε

116

Τρεις μόλις ημέρες έχουν στην διάθεσή τους οι φορολογούμενοι ώστε να διεκπεραιώσουν τις εκκρεμότητες που έχουν από τα γκισέ των τραπεζών ή της εφορίας ενώ όσοι έχουν e-banking μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα μετά των υποχρεώσεων που πρέπει να εξοφλήσουν οι φορολογούμενοι μέχρι και την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου ή την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου περιλαμβάνονται τα Τέλη Κυκλοφορίας, η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ αλλά και εξόφλησης των δόσεων που προέρχονται από ρύθμιση.

Τέλη κυκλοφορίας

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τα Τέλη Κυκλοφορίας 2018 όσοι χρησιμοποιούν e-banking ενώ εκείνοι που τα εξοφλούν μέσω των γκισέ των τραπεζών θα πρέπει να γνωρίζουν πως η προθεσμία εξόφλησή τους λήγει την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου και θα πληρώσουν επιπλέον 2 ευρώ!

Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν δηλαδή ακριβώς τα ίδια τέλη με αυτά που κατέβαλαν τον Δεκέμβριο του 2017. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες οχημάτων ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας του οχήματός τους θα πληρώσουν ως εξής:

1. Από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000.

2. Από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2001 έως 2005.

3. Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2006 έως 2010.

Για όσα αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν μετά την πρώτη Νοεμβρίου του 2010 οι τιμές των τελών κυκλοφορίας θα υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων. Η εξόφληση των τελών θα γίνεται μέσω τραπεζών, e-banking ή στα ΕΛΤΑ.

Εξοφλήστε τα Τέλη Κυκλοφορίας σε άτοκες δόσεις

Όλες οι τράπεζες έχουν ετοιμάσει ειδικά προγράμματα εξόφλησης των Τελών Κυκλοφορίας σε έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις ώστε οι εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων να μπορέσουν να διευκολυνθούν.

Μοναδική προϋπόθεση αποτελεί να υπάρχει διαθέσιμο υπόλοιπο προς χρήση στις πιστωτικές κάρτες καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούν να εξοφληθούν τα Τέλη Κυκλοφορίας.

Όσοι πάντως δεν εξοφλήσουν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2018 εντός των προθεσμιών που ορίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τους βεβαιωθεί στο Τaxisnet ποσό ίσο με τη διπλάσια αξία των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας.

Τα προγράμματα εξόφλησης των Τελών Κυκλοφορίας 2018 από τις τράπεζες είναι τα εξής:

Alpha Bank

H Alpha Bank σας επιτρέπει να πραγματοποιήσετε την εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας 2018 μέσω πιστωτικής κάρτας και να επωφεληθείτε από τη δυνατότητα εξοφλήσεώς τους σε έως και 12 άτοκες δόσεις.

Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς σας δίνει τη δυνατότητα να πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματος σας μέσω των πιστωτικών της καρτών και παράλληλα να επωφεληθείτε από το πρόγραμμα των δόσεων που σας προσφέρει, αποπληρώνοντάς τα έως και σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Eurobank

H Eurobank δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους κατόχους των πιστωτικών καρτών της να πληρώσουν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2018 και να τα εξοφλήσουν σε έως 12 άτοκες δόσεις. Επίσης η τράπεζα επισημαίνει ότι τα Τέλη Κυκλοφορίας μπορούν να εξοφληθούν μέσω προπληρωμένων καρτών οι οποίες όμως δεν υποστηρίζουν δόσεις.

Παράλληλα η Eurobank επισημαίνει ότι: «Η Τράπεζα δεν εγγυάται ότι οι πληρωμές του Τέλους Κυκλοφορίας που κάνετε μετά τις 17:00 θα σταλούν στο Δημόσιο αυθημερόν. Η Τράπεζα δεν ευθύνεται για την, για οποιοδήποτε λόγο, μη αποδοχή από το Ελληνικό Δημόσιο της ανωτέρω πληρωμής».

Εθνική Τράπεζα

Σε έως και 12 άτοκες δόσεις μπορούν να εξοφλήσουν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2018 οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών της Εθνικής Τράπεζας.

Γλιτώστε από τεκμήρια, Τέλη Κυκλοφορίας και Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης με κατάθεση πινακίδων

Όσοι θέλουν να απαλλαγούν από το κόστος των Τελών Κυκλοφορίας, του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης αλλά και των τεκμηρίων μπορούν να επιλέξουν την οδό της κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου. Αν δοθεί παράταση στην εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας τότε αυτομάτως παρατείνεται και η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας.

Εκείνοι πάντως που είναι αποφασιμένοι να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους:

Την Άδεια κυκλοφορίας.

– Τις Πινακίδες

– Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ.

– Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2017.

– Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο.

– Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.

ΕΝΦΙΑ

Πάνω από 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ η οποία υπολογίζεται σε 640 εκατ. ευρώ. Στα τέλη Ιανουαρίου 2018 θα πρέπει να καταβληθεί η πέμπτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. Εκπρόθεσμη πληρωμή του φόρου επιφέρει μηνιαία προσαύξηση 0,73%.

Επιχειρήσεις

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου πρέπει να καταβάλουν την έκτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Δόσεις ρυθμίσεων

Όσοι έχουν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων του υπουργείου Οικονομικών ή στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να πληρώσουν στην ώρα τους την οφειλή τους καθώς σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να χάσουν την ρύθμιση και να γίνει απαιτητό ολόκληρο το ποσό οφειλής ενώ κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

ΦΠΑ

Οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικό σύστημα θα πρέπει στο τέλος του μήνα να καταβάλουν τον ΦΠΑ Νοεμβρίου.

Μερίσματα

Τα νομικά πρόσωπα έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν και να πληρώσουν -μόνο στην Εφορία, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής- την παρακράτηση του 15% στα μερίσματα που διένειμαν.

enikonomia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ