Στη 2η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στις παραλίες με «Γαλάζια Σημαία» (video)

106

Αυτές είναι οι 497 ακτές που διακρίθηκαν

Ακόμα μια επιτυχία έχει στο ενεργητικό της έχει η Ελλάδα, με στόχο να προσελκύσει τουρισμό αυτό το δύσκολο καλοκαίρι, καθώς η Διεθνής Επιτροπή απένειμε «Γαλάζια σημαία» σε 497 ακτές της χώρας, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη. Έτσι, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες.

Σημειώνεται ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 13% των συνολικών βραβευμένων ακτών. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και πάλι φέτος, η Χαλκιδική, με 94 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.895 ακτές, 691 μαρίνες και 82 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Αυτό σημαίνει ότι οι Γαλάζιες Σημαίες θα κυματίσουν και φέτος στις ελληνικές ακτές, επιβραβεύοντας την εξαιρετική ποιότητα υδάτων και το υψηλό επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών στους λουομένους, και διασφαλίζοντας με τα κριτήρια καθαριότητας και υγιεινής, την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι Εθνικό Χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας είναι η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η οποία τονίζει:

Σε δήλωσή του, ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, σημειώνει πως «φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, οι Γαλάζιες Σημαίες έχουν ξεχωριστή σημασία για τον ελληνικό τουρισμό. Κάθε Γαλάζια Σημαία δεν σηματοδοτεί μόνο ότι η ακτή, η μαρίνα, το τουριστικό σκάφος στο οποίο ανεμίζει παρέχει ολοκληρωμένες και πολύ υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Φέτος οι Γαλάζιες Σημαίες συμβολίζουν επιπλέον την επιθυμία και τη θέληση να επιστρέψουμε στην ομαλότητα. Όλοι όσοι δουλεύουμε για τον ελληνικό τουρισμό, όλοι οι Έλληνες, χαιρετίζουμε τις φετινές βραβεύσεις του προγράμματος Γαλάζια Σημαία σαν ένα σύνθημα, ότι ο αγώνας για να πάρουμε πίσω τη ζωή μας έχει ξεκινήσει».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, επισημαίνει πως «η Ελλάδα αναδεικνύεται σε έναν καθαρό, υγιή και ασφαλή προορισμό, μεσούσης μιας παγκόσμιας πανδημίας. Σε έναν κόσμο που ο τουρισμός θα συνοδεύεται όλο και πιο έντονα από ένα οικολογικό πρόσημο, έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να σχεδιάσουμε πάνω στα μεγάλα πλεονεκτήματα που διαθέτουμε ως χώρα, το ελληνικό τουριστικό προιόν του 21ου αιώνα. Και είναι ένα στοίχημα που καλούμαστε να το κερδίσουμε όλοι μαζί γιατί ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση για την Ελλάδα.

Η μεγάλη επιβράβευση για άλλη μια φορά της χώρας μας μέσα από το θεσμό της Γαλάζιας Σημαίας αποδεικνύει ότι ο σεβασμός, ο εθελοντισμός και το υψηλό αίσθημα ευθύνης της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στο φυσικό μας πλούτο, απέναντι στις ακτές και τις μαρίνες μας, είναι αδιαπραγμάτευτα προτερήματα για την ευημερία, την αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας και την προστασία των επισκεπτών μας. Οι Γαλάζιες Σημαίες μας, από τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας στον τουρισμό, δεν θα ήταν πραγματικότητα χωρίς τη συμβολή και την ενσυναίσθηση όλων μας. Ένα προστατευμένο περιβάλλον με εξαιρετική ποιότητα νερών και οργάνωση παραλιών κάτω από αυστηρούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας δεν έγινε μόνο του. Πρέπει να ενώνονται πολλά χέρια για να πετυχαίνουμε μεγάλους στόχους».

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, η διατήρηση της δεύτερης θέσης στην κατάταξη των Γαλάζιων Σημαιών ανάμεσα σε τουριστικούς προορισμούς – κολοσσούς παγκοσμίως «μας κάνει για άλλη μια φορά υπερήφανους και αισιόδοξους. Είναι γνωστό ότι μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία δίνουν τεράστια σημασία στον θεσμό και συνιστούν στους πελάτες τους να επισκέπτονται προορισμούς με Γαλάζιες Σημαίες, άρα η χώρα μας κερδίζει άμεσα ένα ισχυρό προβάδισμα. Η αναγνώριση αυτή μας επιτρέπει να συνεχίσουμε ενωμένοι να κατακτάμε σπουδαίους στόχους. Με προσπάθεια είναι ρεαλιστικός ο στόχος του χρόνου να είμαστε πρώτοι στην κορυφή και να συνεχίσουμε να εκπέμπουμε ένα σπουδαίο μήνυμα: Η Ελλάδα, ακόμη και στα δύσκολα, ξέρει να υπερασπίζεται τις αξίες του πολιτισμού της και να δείχνει το δρόμο προς ένα βιώσιμο μέλλον για όλους».

Δείτε όλη την λίστα με τις παραλίες που βραβεύθηκαν με Γαλάζια Σημαία (https://www.blueflag.gr/awards/2020):

Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Το 2017 ξεκίνησε η εφαρμογή του Προγράμματος για τα τουριστικά σκάφη στη χώρα μας. Το Πρόγραμμα αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείριση τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη.

Κριτήρια του Προγράμματος

Α. Καθαριότητα θάλασσας και ακτής

  • «Εξαιρετική» ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
  • Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία και καθαρισμό.
  • Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης.
  • Συνεχής, τακτικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.

Β. Οργάνωση ακτής

  • Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, με την ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων των μικροβιολογικών αναλύσεων στον υποχρεωτικό πίνακα ανακοινώσεων της κάθε ακτής.
  • Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
  • Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
  • Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
  • Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.

Γ. Ασφάλεια επισκεπτών

  • Παρουσία εκπαιδευμένων, πτυχιούχων ναυαγοσωστών σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη σχετική νομοθεσία, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
  • Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Δ. Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση

  • Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
    Οργάνωση δραστηριοτήτων από τον διαχειριστή της ακτής, που να επιβεβαιώνουν και να υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.
  • Υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής.

Υπενθυμίζεται ότι οι εξαγγελίες και οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου στις 15 Ιουνίου στην Ελλάδα και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό έγιναν από τα διεθνή ΜΜΕ, που για ακόμα μία φορά αφιέρωσαν ύμνους για τη χώρα. Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και οι ανακοινώσεις του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη αποτέλεσαν θέμα σε μερικά από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για πρόθεση της Ελλάδας να ξεκινήσει την τουριστική περίοδο και την προσπάθεια να διασώσει εκατομμύρια τουρίστες.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ