Το παρασκήνιο της επιστροφής του Φώτη Κουβέλη. Τα τετ-α-τετ με Τσίπρα

111

Το παρασκήνιο της επιστροφής του Φώτη Κουβέλη στο προσκήνιο της πολιτικής και τα τρία τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό το 2016 που έστρωσαν το χαλί της συνεργασίας.

Ηταν τέλη Σεπτεμβρίου του 2016 όταν κατά πολλούς μπήκαν οι πρώτες βάσεις για να μετουσιωθεί σε πολιτικό γάμο το φλερτ του Αλέξη Τσίπρα με τον Φώτη Κουβέλη, τον οποίο τοποθέτησε ο πρωθυπουργός στην θέση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, κάνοντας την μεγάλη έκπληξη του ανασχηματισμού, σε δίδυμο μάλιστα με τον Πάνο Καμμένο.

Περισσότερα ΕΔΩ:

Τότε ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε δώσει το παρών σε εκδήλωση με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα ενώ είχε και θερμή χειραψία με τον πρωθυπουργό .

Ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε τότε «παρών» εν όψει ενός πιθανού ανασχηματισμού της Κυβέρνησης.

Ο κ. Κουβέλης μάλιστα άκουσε τον Αλέξη Τσίπρα να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας για να ξαναφτιάξουν την χώρα.

Μάλιστα αυτό που έκανε εντύπωση ήταν πως στην εκδήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη για τα δύο χρόνια στο ευρωκοινοβούλιο, όπου έγινε παρουσίαση του «Απολογισμού 2014-2016», για τις παρεμβάσεις του στα δύο αυτά χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας, ο κ. Κουβέλης καθόταν πολύ μπροστά.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην εκδήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκαν επίσης η κ. Γιαννακάκη, η κ. Ρεπούση, η κ. Ξενογιαννακοπούλου και ο κ. Τζουμάκας.

Η συνάντηση στο Μαξίμου τον Ιούλιο του 2016

Το «φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ είχε αρχίσει εδώ και καιρό, όπως διαφαινόταν και από συναντήσεις και δηλώσεις των δύο πλευρών.

Στις 19 Ιουλίου του 2016 ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποδεχτεί τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος είχε πάει στο Μέγαρο Μαξίμου με την ιδιότητα του προέδρου της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ).

Ο κ. Κουβέλης είχε αναφέρει τότε ότι «το πολιτικό σύστημα, το οποίο αναμφισβήτητα μεταρρυθμίζεται στον βαθμό που θα προχωρήσει το νέο εκλογικό σύστημα, είναι δυναμικό στοιχείο για την αντιμετώπιση και ζητημάτων της κρίσης».

«Η οικονομική κρίση μπορεί να είναι παρούσα, αλλά υπάρχει μία πορεία που στην άκρη δείχνει την έξοδο από αυτή την κρίση και κυρίως διαμορφώνει συνθήκες, προκειμένου να προκύψει αυτό το θετικό αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία και τη χώρα» τόνισε ο κ. Κουβέλης.

To τετ-α-τετ τον Φεβρουάριο του 2016 με προφητικά μηνύματα

Πέντε μήνες νωρίτερα, στις 2 Φεβρουαρίου του 2016, Τσίπρας και Κουβέλης είχαν συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Τότε και οι δύο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες υπογράμμισαν την ανάγκη να συμβάλουν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις για την έξοδο από την κρίση και για να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Η συνάντηση αυτή είχε ακολουθήσει το ραντεβού του πρωθυπουργού με την του ΠΑΣΟΚ εν μέσω σεναρίων για διεργασίες στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.

«Αντιμετωπίζουμε όλες τις προκλήσεις μαζεμένες. Από την άλλη μεριά όμως αυτό ίσως να είναι και ενδιαφέρον, γιατί κανείς, όταν βρίσκεται σε μια ήρεμη περίοδο, πρέπει να ακολουθήσει την πεπατημένη. Όταν βρίσκεται σε μια ταραχώδη περίοδο θα πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες για να ξεπεράσει αυτές τις πολλαπλές κρίσεις», είπε ο κ. Τσίπρας στον Φώτη Κουβέλη.

«Πιστεύω ότι αυτές οι κρίσεις αναδεικνύουν, και στον τόπο μας και στην Ευρώπη, τις πραγματικές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις προοδευτικές και τις συντηρητικές δυνάμεις. Προοδευτικές δυνάμεις που πρέπει να έχουν πρόταση και τόλμη για την επίλυση όλων των γόρδιων δεσμών των παράλληλων κρίσεων, της οικονομικής, της προσφυγικής κρίσης, της κρίσης αστάθειας, σε αντίθεση με συντηρητικές δυνάμεις που υψώνουν τείχη και ακολουθούν μια μονόπλευρη πολιτική λιτότητας που είναι αποτυχημένη», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

Παλεύουμε και πιστεύουμε ότι είμαστε από καλύτερες θέσεις, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, καθότι διαμορφώνονται δυνατότητες για περισσότερες και ισχυρότερες συμμαχίες της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

«Παρακολουθώ πολύ συστηματικά την όλη εξέλιξη των πραγμάτων», ανέφερε ο Φώτης Κουβέλης στη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε:

Συμφωνώ απόλυτα με την επισήμανση ότι η χώρα αντιμετωπίζει πολλά και σημαντικά ζητήματα και το μεγάλο θέμα είναι στη βάση ποιάς πολιτικής θα αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα. Η πολιτική σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι προοδευτική, με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση, και όπως αυτή διαμορφώνεται κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η χώρα από τους δανειστές, αλλά και από δυνάμεις που πράγματι οφείλουν να αντιληφθούν -πολλές από αυτές δεν το αντιλαμβάνονται-, ότι η διέξοδος από την κρίση και από τα πολλά και μεγάλα ζητήματα του τόπου δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά ο προοδευτικός δρόμος.

Ο πρωθυπουργός συμφώνησε ότι υπάρχουν περιθώρια κινήσεων, «αρκεί», όπως είπε, «να υπάρχει διάθεση για ειλικρινή διάλογο, με επιχειρήματα και με αλήθειες, για να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα». «Αλλά Φώτη, γνωρίζεις ότι εμείς τις μάχες που έχουμε να δώσουμε, δεν τις δίνουμε με τις κοινωνικές ομάδες εντός της χώρας αλλά με όσους θέλουν τη χώρα σε δυσμενή θέση», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «και αυτές είναι οι κρίσιμες μάχες για τις οποίες χρειάζεται και υποστήριξη των προοδευτικών δυνάμεων σε αυτή την προσπάθεια αλλά και συνείδηση του εθνικού καθήκοντος, διότι είναι εθνικές μάχες αυτές, είναι και κοινωνικές και εθνικές μάχες».

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το τέλος της συνάντησης, ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε πως με τον πρωθυπουργό είχαν μια διεξοδική συζήτηση αναφορικά με την πορεία των πραγμάτων, τόσο για το προσφυγικό όσο και για το αγροτικό και γενικότερα το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.

Στις δηλώσεις του ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στις θέσεις του ως προς τα ζητήματα που συζητήθηκαν, είπε ότι η επικοινωνία με τον πρωθυπουργό θα είναι ανοικτή στη βάση αυτή και σε αυτό το πλαίσιο και της συνάντησης και, σε σχετική ερώτηση για σενάρια περί επιστροφής του στον ΣΥΡΙΖΑ ή συμμετοχής του σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε τότε πως δεν συζήτησαν κάτι τέτοιο.

Για το εάν θα συνεχιστεί η επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, είπε «βεβαίως, θα υπάρξει επικοινωνία, θα είναι ανοικτή η επικοινωνία ακριβώς στη βάση και στο πλαίσιο που ανέφερα και για τη σημερινή μας συνάντηση».

Στο ερώτημα εάν θα γίνει πιο συγκεκριμένη η συνεργασία καθώς μιλά για συσπείρωση των αριστερών ευρωπαϊκών δυνάμεων, ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι «μιλώ αυτή την ώρα για το κυβερνητικό έργο, για την προοδευτική διακυβέρνηση η οποία οφείλει να επιτύχει, αποφεύγοντας λάθη και προχωρώντας προς τα μπροστά με συγκεκριμένες επιλογές, οι οποίες πρέπει να αναφέρονται στη δίκαιη κατανομή των βαρών, στην αναπτυξιακή διαδικασία αλλά και σε ζητήματα που έχουν σχέση με τον ανακαθορισμό ακόμη και της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος της χώρας».

Ερωτηθείς σχετικά με τα σενάρια περί ενδεχόμενης επιστροφής του στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και για συμμετοχή του στο ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι δεν συζήτησαν κάτι τέτοιο.

Επιστροφή στο προσκήνιο σχεδόν πέντε χρόνια μετά

Το 2012, η ΔΗΜΑΡ συμμετείχε στην κυβέρνηση συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Στις 21 Ιουνίου 2013 αποχώρησε από το κυβερνητικό σχήμα, εξαιτίας του «μαύρου» στην ΕΡΤ και ο Αντώνης Σαμαράς ηγήθηκε κυβέρνησης συνασπισμού ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Η Δημοκρατική Αριστερά δεν ψήφισε τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γεγονός που οδήγησε σε εκλογές και την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία.

Το όνομα του Φώτη Κουβέλη είχε ακουστεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που εκτιμούσαν πως θα έμπαινε στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρησή του από τη ΔΗΜΑΡ στα τέλη του 2015. Τελικά σήμερα, έπειτα από αρκετό καιρό απουσίας του από την ενεργή πολιτική, ορίστηκε ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας στη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ