Χοιρινή σπάλα με μήλα & αρωματικά

27

Το χοιρινό και τα μήλα είναι προφανές πως ταιριάζουν ιδανικά, καθώς το νόστιμο, λιπώδες αλλά σχετικά ουδέτερο γευστικά χοιρινό, ζητά να συνευρεθεί σε πιάτα με όλα τα φρούτα που έχουν αρώματα, γλύκα ή και οξύτητα.  Εξ’ ου και είναι δημοφιλείς στη χώρα μας οι συνδυασμοί του χοιρινού με δαμάσκηνα (που θα κάνουμε προσεχώς και σε κατσαρόλα), με σύκα, με πορτοκάλι, με λεμόνι, με κυδώνια, με σταφίδες είτε στη λογική της γαρνιτούρας, είτε σαν σάλτσα, είτε σαν γέμιση όπου η οξύτητα συχνά έρχεται ή ενισχύεται ανάλογα κι’ απ’ το κατάλληλο κρασί. Παράλληλα, το χοιρινό λατρεύει το πράσο με την αψιά του γλύκα όταν μελώνει, αλλά και όλα τα φρέσκα αρωματικά που βρίσκουν εύφορο έδαφος,  να απλώσουν τ’ αρώματά τους.

Η ιδέα του πιάτου είναι να παντρέψουμε τη νόστιμη χοιρινή σπάλα με το μήλο μέσα σε αφρώδη μηλίτη, δημιουργώντας εντέλει μια πηχτή σάλτσα  με πολυεπίπεδες γεύσεις και κύρια στοιχεία το πράσο, λιωμένο μήλο και φρέσκο κρεμμύδι, αλλά και φρέσκα αρώματα από δεντρολίβανο ως φασκόμηλο. Ένα πρωτότυπο χειμωνιάτικο και εξόχως γιορτινό comfort food!

Ο συνδυασμός χοιρινού με μήλο που ακούγεται μεν λογικός αλλά ταυτόχρονα και πρωτότυπος  για την Ελλάδα, είναι εξαιρετικά διαδεδομένος στη Βόρεια Ευρώπη όπου το χοιρινό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, αφθονούν τα μήλα και υπάρχουν πολλά αλκοολούχα ποτά με βάση το μήλο που αποτελούν το ιδανικό υγρό στοιχείο στο μαγείρεμα του σε κατσαρόλα ή και στο φούρνο.

Η ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΕΔΏ