Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι θα πληρώσουν για πρώτη φορά φέτος

96

Τέλος επιτηδεύματος συνολικού ύψους 650 ευρώ καλούνται να πληρώσουν για πρώτη φορά φέτος περισσότεροι από 150.000 αγρότες που είναι ενταγμένοι στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Πρόκειται για αγρότες οι οποίοι εντάχθηκαν την 1η-1-2014 στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, που συνεπάγεται τήρηση φορολογικών βιβλίων και έκδοση φορολογικών στοιχείων, και συμπλήρωσαν την πενταετία απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος στις 31-12-2018, σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”. Δηλαδή μέχρι το φορολογικό έτος (μέχρι τη χρήση) 2018 απαλλάσσονταν από τη συγκεκριμένη επιβάρυνση. Για το φορολογικό έτος (χρήση) 2019 και τα επόμενα φορολογικά έτη, οφείλουν πλέον να πληρώνουν και τέλος επιτηδεύματος.Οι εξαιρέσεις

Οι μόνοι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ, οι οποίοι γλιτώνουν και φέτος το τέλος επιτηδεύματος είναι όσοι έχουν την έδρα των αγροτικών τους δραστηριοτήτων σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους ή σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, όσοι ανήκουν σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και πωλούν μέσω αυτών τα προϊόντα τους καθώς και όσοι έχουν συμπληρώσει ήδη από το 2019 το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Η επιβάρυνση με το τέλος επιτηδεύματος καταλογίζεται από την ΑΑΔΕ με την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019. Στο εκκαθαριστικό σημείωμα που εκτυπώνεται αμέσως μετά την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης του κάθε αγρότη ο οποίος εντάχθηκε στο κανονικό καθεστώς την 1η-1-2014, εμφανίζεται στα προς πληρωμή ποσά και το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ προκαλώντας συνήθως δυσάρεστη έκπληξη στον φορολογούμενο. Ωστόσο, η υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος προκύπτει από νομοθετικές ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν στα τέλη του 2013 και προέβλεπαν την υποχρεωτική ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από την 1η-1-2014 όλων των αγροτών οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει, κατά τη διάρκεια του 2013, πωλήσεις παραχθέντων γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων συνολικού ύψους άνω των 15.000 ευρώ ή είχαν λάβει κατά τη διάρκεια του 2013 επιδοτήσεις συνολικού ύψους άνω των 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, η ένταξη των αγροτών αυτών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από την 1η-1-2014 εξομοιώθηκε με δήλωση έναρξης άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας για όλους τους συγκεκριμένους αγρότες, προκειμένου να εφαρμοστούν οι διατάξεις για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος. Συγκεκριμένα, με την υπ΄ αριθμόν ΠΟΛ. 1053/2014 εγκύκλιο της τότε Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων διευκρινίστηκε ότι για τους αγρότες οι οποίοι έως το 2013 υπάγονταν στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ αλλά από το 2014 υποχρεώθηκαν να τηρήσουν βιβλία και να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, αυτή η ημερομηνία μεταβολής (η 1η-1-2014) θεωρείται ως πρώτη έναρξη και από την ημερομηνία αυτή και για τα επόμενα πέντε (5) έτη, εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος. Τα 5 έτη συμπληρώθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Συνεπώς, το 2019 είναι το πρώτο φορολογικό έτος για το οποίο έπαψε να ισχύει πλέον η απαλλαγή των αγροτών αυτών από το τέλος επιτηδεύματος. Αυτό έχει ως συνέπεια κατά την ηλεκτρονική υποβολή και εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλουν φέτος οι συγκεκριμένοι αγρότες για το φορολογικό έτος 2019 να χρεώνονται και με τέλος επιτηδεύματος για το έτος αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ