«Μένουμε σπίτι», εκτός αν πρέπει να παράγουμε για τα κέρδη τους…

94

Επιστολή εργαζόμενης σε τηλεφωνικό κέντρο

«Μείνετε σπίτι», «απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων», «περιορίστε τις μετακινήσεις σας».

Τα ακούω αυτά και λέω μέσα μου …για τους άλλους θα τα λένε.

Γιατί εγώ τη στιγμή που τα λένε αυτά συνεχίζω κανονικά να πηγαίνω στο τηλεφωνικό κέντρο που δουλεύω σε ένα κτήριο «αγκαλιά» με 600 άτομα. Και αναρωτιέμαι. Μπας και δεν ξέρω να μετράω; Αλλά όχι. Το 600 από το 10 έχει μεγάλη διαφορά. Μήπως είμαστε μια σύγχρονη Σπιναλόγκα;

Ως εργαζόμενη σε τηλεφωνικό κέντρο θέλω να φανερώσω την αλήθεια αυτή που κρύβεται από όλα τα άλλα μέσα ενημέρωσης.

Σε καιρό πανδημίας στο συγκεκριμένο τηλεφωνικό κέντρο, εργαζόμαστε πάνω από 600 εργαζόμενοι με κοινόχρηστους υπολογιστές και σε πολλές περιπτώσεις και κοινόχρηστα ακουστικά! Είναι τουλάχιστον προκλητικό να μιλάνε για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων όταν μέσα σε τέτοιους χώρους δουλειάς στοιβαζόμαστε εκατοντάδες εργαζόμενοι, σε κτήρια που ούτε πριν δεν τηρούσαν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, πόσο μάλλον τώρα σε καιρό πανδημίας.

Το πόσο επικίνδυνοι είναι για την υγεία μας γίνεται ξεκάθαρο από τις πράξεις τους. Όχι μόνο δεν αποσυμφόριζαν τα κτήρια, αλλά αποφάσισαν να μας μετακινούν από το ένα κτήριο στο άλλο ότι χειρότερο δηλαδή από άποψη διασποράς του ιού. Μας μοίρασαν και μας ανακάτεψαν σαν να ‘μαστε τράπουλα. Όταν ρωτήσαμε το γιατί μαζί με άλλους συναδέλφους μας είπαν για να έχουν «back-up». Μας έβαλαν δηλαδή να αλλάζουμε δύο πολλές φορές και τρία μέσα μεταφοράς (αυτό που λένε κατά τα άλλα να αποφεύγουμε) για να μη σταματήσουν οι πωλήσεις.

Τολμάνε να μας λένε ότι προσπαθούν και ότι νοιάζονται για τους εργαζόμενους όταν σαν μέτρο πρόληψης σε ένα κτήριο με 600 εργαζόμενους αποκαλούν την ύπαρξη 3 αντισηπτικών. Όταν για 600 εργαζόμενους υπάρχει στο κτήριο μία καθαρίστρια! Σε καιρό πανδημίας συνεχίζουμε να έχουμε κοινόχρηστα ακουστικά, κοινά πληκτρολόγια, κοινές θέσεις εργασίας. Και αναρωτιέμαι: Αυτοί θα έβαζαν το μικρόφωνο από το ακουστικό που έχουν φορέσει άλλοι 10 εργαζόμενοι κοντά στο στόμα τους; Η απάντηση σαφής για όλους μας.

Είχαμε πάνω από 8 ύποπτα κρούσματα στο κτήριο μου (που ο ΕΟΔΥ δεν κάνει το τεστ, άρα ποτέ δε θα μάθουμε αν είναι επιβεβαιωμένα). Τι μέτρα πήρε η εργοδοσία απέναντι σε αυτό; Κανένα. Για την ακρίβεια ζήτησαν από τους συναδέλφους να πάνε στο ΙΚΑ ή στο νοσοκομείο για να πάρουν αναρρωτική! Παραβίασαν δηλαδή τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και έστειλαν πιθανά κρούσματα να διασπείρουν τον ιό.

Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους που είμαστε στο κτήριο; Το μέλλον θα δείξει. Σαν ρώσικη ρουλέτα. Αν αρρωστήσεις; Αρρώστησες. Το καθήκον σου το έκανες σε αυτή τη ζωή. «Πούλησες». Να νιώσεις απλά ικανοποιημένος που συνέβαλες στο «όραμα» της «μεγάλης οικογένειας».

Η ειρωνεία μου εμφανής γιατί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, φαίνεται πολύ καθαρά τι έχουμε απέναντί μας…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ