Αγαπημένο Πρασόρυζο: Πεντανόστιμο, Καθημερινό Γκουρμέ

19

  Πρασόρυζο για σήμερα ένα εύκολο Γρήγορο , Πεντανόστιμο, Καθημερινό Γκουρμέ  και Υγιεινό μεσημεριανό γεύμα.‘Ενα από τα πλέον ταπεινά φαγητά της ελληνικής κουζίνας, αλλά για μένα είναι ένα γαστρονομικά κορυφαίο πιάτο.

Το πρασόρυζο είναι για τους περισσότερους ένα από τα πλέον ταπεινά φαγητά της ελληνικής κουζίνας, αλλά για μένα είναι ένα γαστρονομικά κορυφαίο πιάτο. Στο σπίτι μου είναι απ’ τα φαγητά που θα κάνουμε στάνταρ δυο φορές το μήνα. Η πλακα είναι ότι κάθε φορά που θα το φάμε, θα σχολιάσουμε με την ίδια έκπληξη που το κουβεντιάσαμε την πρώτη φορά, το πώς ένα τόσο απλό φαγητό καταφέρνει να είναι τόσο νόστιμο. Deja-vu! Γι’ αυτό και σκέφτηκα τελευταία να καταγράψω την συνταγή.

 

πρασόρυζο 1α

Τα ιδανικά υλικά λοιπόν, για να δέσουν με το πράσο στο πρασόρυζο, είναι ο δυόσμος με τον άνηθο που το συμπληρώνουν αρωματικά, το κρεμμύδι που αυτονόητα αποτελεί γευστική βάση και βέβαια το λεμόνι που ισορροπεί τη γλύκα του, με οξύτητα. Α! και μακρύκοκο ρύζι, βέβαια. Τίποτα άλλο πληζ!

Αυτά τα βασικά υλικά σε ισορροπία είναι ό,τι χρειάζεται ένα πρασόρυζο για να έχει χαρακτήρα. Άλλωστε ο δυόσμος και ο άνηθος χρησιμοποιούνται και σε πρασόπιτες, ως τα δυο βασικά υλικά που συμπληρώνουν αρώματα και εντάσεις στην ήπια, σχεδόν γλυκιά αψάδα του πράσου, χωρίς ωστόσο να καπελώνουν τη λεπτή του γεύση.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Εύκολη και απλή παραδοσιακή ελληνική συνταγή με την ετοιμασία να παίρνει περί τα 15 λεπτά και το μαγείρεμα περί τη μισή ώρα. Ιδανική όλες τις εποχές του χρόνου.

Όσο δεν παρασύρεται κάποιος απ’ το να προσθέσει υλικά (βλέπε ντομάτα, καρότο, κλπ) και μείνει στα λίγα απαραίτητα, τόσο το πιάτο διατηρεί χαρακτήρα και ένταση. Αντισταθείτε στην πρόσθεση!

Υλικά (για 4 μερίδες)

1½ φλ. (355 ml) Ρύζι μακρύκοκο
500 γρ. Πράσο κομμένο σε ροδέλες (3 πράσα)
3 κ.σ. Άνηθο ψιλοκομμένο (κρατείστε ελάχιστο νωπό για το σερβίρισμα)
3 κ.σ. Δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο ή 1½ κ.σ. αποξηραμένο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 – 1.2 λτ. ζωμό λαχανικών  (2 κ.σ. υγρού ζωμού διαλυμένα σε 1 λτ. καυτού νερού)
1½ κ.γ. Ζάχαρη
80 ml. Χυμό λεμονιού (1-1½ λεμόνι)
100 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για μαγείρεμα συν άλλα 50ml. για σερβίρισμα
1 κ.γ. Αλάτι – ⅛ κ.γ. Πιπέρι

*το περιθώριο στη μέτρηση είναι ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες της κάθε κουζίνας, των πρώτων υλών και των σκευών που χρησιμοποιούνται

πρασόρυζο

1. Αφού προετοιμάσετε όλα τα υλικά βάλτε το λάδι σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα να ζεσταθεί σε μεσαία ένταση. Μόλις πάρει θερμοκρασία, ρίξτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ανακατέψτε καλά και προσθέστε την ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα, σε 3 λεπτά, προσθέστε το πράσο και σοτάρετέ το μαζί με το κρεμμύδι για άλλα 5 λεπτά, να αρχίσει να μαραίνεται.

πρασόρυζο 3

2. Προσθέστε το ρύζι και σοτάρετέ το μαζί με το μίγμα πράσου-κρεμυδιού για 1 λεπτό. Στη συνέχεια ρίξτε περι τα 900 ml απ’ τον ζωμό και ανακατέψτε καλά. Αφού πάρει βράση, προσθέστε τον άνηθο, τον δυόσμο το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατέψτε πάλι. Στη συνέχεια χαμηλώστε την ένταση να σιγοβράζει και βάλτε το καπάκι στη κατσαρόλα.

πρασόρυζο 4

3. Στα 15 περίπου λεπτά και καθώς το ρύζι έχει πιει το περισσότερο ζουμί στο φαγητό, προσθέστε το λεμόνι και ανακατέψτε, ξανασκεπάζοντας για τα τελευταία 4-5λεπτά. Αν δείτε ότι χρειάζεται κι’ αλλο ζωμό/νερό συμπληρώστε.

πρασόρυζο 5

4. Δοκιμάστε στο 20λεπτο να δείτε ότι το ρύζι σας έχει γίνει και έχει μείνει ελάχιστο υγρό στη κατσαρόλα, που θα το πιει στη διάρκεια του φυσικού κρυώματος. Αφαιρέστε το φαγητό απ’ τη φωτιά και διατηρείστε το σκεπασμένο για τουλάχιστον 15-20 λεπτά, μέχρι να πιει όλα τα υγρά και να είναι σε θερμοκρασία . Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι και λεμόνι.

πρασορυζο

Σερβίρισμα:

Σερβίροντας σε κάθε πιάτο προσθέστε λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, πασπαλίστε από πάνω μια πρέζα νωπό ψιλοκομμένο άνηθο και οπωσδήποτε τρίψτε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Συνοδεύεται από στραγγιστό γιαούρτι  .

150402_prasoryzo_0387

 

 

Δείτε επίσης  Πρασόρυζο Πολίτικο  εδώ!!!